Delegirana tožilca: vlada vztraja pri novem razpisu, DTS zavrnil vladno stališče

Slovenija 14. Okt 202116:38 > 16:52 1 komentar
Sodišče
PROFIMEDIA

Državnotožilski svet (DTS) je danes znova zavrnil stališče vlade, da prvi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev ni bil zakonit in da ga ni mogoče obuditi. Medtem ko vlada vztraja pri objavi novega razpisa, DTS vztraja, da za to ni pravne podlage in da novih predlogov za imenovanje tožilcev ne bo oblikoval.

Upravno sodišče je v začetku prejšnjega tedna razsodilo v upravnem sporu, ki sta ga sprožila oba kandidata za evropska delegirana tožilca iz Slovenije, Tanja Frank Eler in Matej Oštir. Odpravilo je sklep vlade in zadevo vrnilo v ponovno odločanje, pri čemer je vladi naložilo, da v ponovljenem postopku obrazloži svojo odločitev.

Kljub omenjeni sodbi upravnega sodišča je vlada nato na seji minuli četrtek sklenila, da “izreka sodbe” ni mogoče izvršiti, saj da je bil postopek, v katerem naj bi vlada ponovno odločala, končan z objavo novega javnega poziva k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Vlada objavila dodatna pojasnila

Vlada je v sredo na svoji spletni strani objavila dodatna pojasnila glede postopka imenovanja tožilcev in pri tem vztrajala, da se bo s predlaganim seznamom kandidatov za evropska delegirana tožilca seznanila šele, ko bodo nosilci prvih faz postopka imenovanja te faze zakonito izvedli.

Zakon o državnem tožilstvu iz leta 2019 namreč določa, da se javni poziv kandidatom k vložitvi kandidatur za evropske delegirane tožilce šteje za uspešnega, samo če lahko DTS na njegovi podlagi oblikuje listo trikrat večjega števila kandidatov od števila razpisanih mest, vztraja vlada.

Ker z javnim razpisom ta zakonsko zahtevan kriterij ni bil zagotovljen, se razpis že po zakonu šteje za neuspešnega, zaradi česar je ministrstvo za pravosodje dolžno objaviti nov razpis, je ponovila vlada in dodala, da na podlagi prvega razpisa pripravljen predlog DTS ni imel veljavnih pravnih učinkov in ga ne bi bilo mogoče predložiti Evropskemu javnemu tožilstvu (EJT).

Mnenje DTS medtem ostaja diametralno nasprotno vladnemu. V sporočilu za javnost je danes namreč ponovil, da je bil postopek oblikovanja predloga za imenovanje evropskih delegiranih tožilcev po javnem pozivu oktobra lani izveden v skladu s predpisi.

Pri tem se znova sklicuje na postopek, kot ga med drugim določajo prvi odstavek 71.d člena zakona o državnem tožilstvu, drugi odstavek 17. člena uredbe EU o izvajanju okrepljenega sodelovanja v zvezi z ustanovitvijo Evropskega javnega tožilstva (EJT) ter sklepa kolegija EJT s konca septembra lani. Razlaga vlade, da bi moral DTS oblikovati listo šestih kandidatov, je v nasprotju z določbami omenjene uredbe in poslovnika EJT in v tej luči je po mnenju DTS tudi treba razumeti določbe 71.č člena zakona o državnem tožilstvu na podlagi 71.d člena tega zakona.

sodišče
PROFIMEDIA

DTS meni, da imenovanje še ni zaključeno

DTS še vztraja, da prvi postopek za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev zaradi nedavne odločitve upravnega sodišča še ni zaključen. Zato trenutno ni nobene pravne podlage niti za izvedbo drugega niti kateregakoli nadaljnjega postopka imenovanja. Stališče vlade, da prvega postopka zaradi objave drugega razpisa ni več mogoče obuditi, torej ne zdrži pravne presoje.

DTS zato vztraja, da novih predlogov za imenovanje delegiranih tožilcev v okviru morebitnih novih razpisov ne more in jih tudi ne bo oblikoval. S ponovnim odločanjem bi DTS sledil arbitrarni razlagi predpisov s strani vlade in pritrdil njenemu nezakonitemu odločanju. Obenem znova poziva k spoštovanju pravnomočnih sodnih odločb, saj je to eden temeljnih postulatov pravne države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje