Desnica in levica enotni zgolj o tem, da je treba izgrede obsoditi

N1 video 16. Sep 202116:41 > 17. Sep 2021 09:06 4 komentarji
Protest proti vladnim ukrepom, shod
Borut Živulovič/BOBO

Koalicija in opozicija družno obsojata včerajšnje nasilne izgrede, to pa je tudi edina točka, pri kateri se ujemata. Medtem ko del koalicije krivdo za nemire vali na SD in Levico, v slednji odgovarjajo: zvračanje krivde na druge je preverjena metoda nedemokratičnih voditeljev.

Dan po protestih, ki so jih nekatere razgrajaške skupine zlorabile za razbijanje in napade na policiste, so politiki v en glas poudarjali: podpiramo kulturno izražanje mnenj in mirno zbiranje ljudi, nasilne izgrede pa ostro obsojamo. Politiki na levici so ob tem izrazili pričakovanje, da bodo policisti opravili svoje delo in odkrili razgrajače.

“Vsi ti razbijači imajo priimek in ime. Upam, da bodo pristojne institucije te huligane naslovile z imenom in priimkom,” je poudaril vodja poslancev SD Matjaž Han. “Kot kaže je šlo za organizirano akcijo. V SAB upamo, da bo policija ukrepala in našla posameznike, ki so dogodek zlorabili za napad na policiste in na državni zbor ter s tem povzročili slab občutek pri tistih, ki so včeraj mirno protestirali,” je poudaril generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

V delu desnice pa so krivce za nemire očitno že odkrili – s prstom kažejo na leve stranke, zlasti na SD in Levico. Tako je notranji minister Aleš Hojs še v času sredinih nemirov tvitnil, da se ponavlja zgodba lanskoletnih novembrskih nasilnih protestov. “Takrat so na nasilne proteste vabili poslanci Levice in SD, tokrat njihove izpostave. Z nasiljem in vandalizmom udeleženci pričujejo, kako se levi fašizem izvaja v praksi. Novinarji MSM (osrednjih medijev, op. av.) si bodo zopet pilatovsko umivali roke,” je ocenil.

V Levici in SD so do Hojsovih izjav ostri. Po besedah koordinatorja  Levice Luke Mesca je zvračanje krivde na opozicijo preverjena metoda nedemokratičnih voditeljev.

“To je način, na katerega se oblast otepa odgovornosti. Za kakršne koli družbene težave najde grešnega kozla, notranjega sovražnika, če zmanjka teh, pa se zateče k zunanjemu sovražniku,” je poudaril Mesec. S kazanjem na SD in Levico se po njegovih besedah vladajoči izogibajo odgovorom na številna vprašanja, ki bi jih morali dati javnosti. Pojasniti bi morali, zakaj je Slovenija po številu okuženih na 1000 prebivalcev prva v Evropi, zakaj smo po precepljenosti prebivalstva na repu Evrope in zakaj “slaboumne propagandne akcije Jelka Kacina, Milana Kreka in Edvarda Kadiča, ki niti sam ne verjame v cepljenje, ne prepričajo nikogar”. Z zvračanjem krivde na druge Slovenija po oceni Levice ne bo postala družba dialoga in demokracije, temveč družba obtoževanja in prisile.

Han pa je poudaril, da sicer ni intelektualec, vendar izjav Hojsa in politikov, ki s svojimi dejanji poslabšujejo že tako slabo situacijo v državi, ne želi komentirati.

Kdo je med nemiri bil v dvorani in kdo ne

“Vsak politik je gospodar svoje besede,” se je konkretnemu komentiranju tokratne Hojsove izjave izognil vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Na podvprašanje, ali je torej za sredine nemire tudi po njegovem mnenju odgovorna leva opozicija, pa je odgovoril:  “Kdo sem jaz, da bi o tem sodil.”

Vodja poslancev SMC Gregor Perič je danes sicer poudaril, da naj politika ne bi porabila preveč energije za iskanje krivcev za včerajšnje nerede, temveč naj se raje ozre v prihodnost. Iz njegovih kasnejših izjav pa je mogoče sklepati, da tudi on ne izključuje možnosti, da so bile leve stranke v dogajanje vpletene. “Nekateri poslanci smo bili včeraj v parlamentu do konca seje, torej tudi tedaj, ko je bilo zunaj že zelo vroče, ko je nad nami letel helikopter in zaradi smradu po solzilcu po hodnikih skoraj ni bilo mogoče hoditi, nekateri poslanci opozicije pa so še pravi čas zapustili prizorišče. Ne vem, ali so pravočasno dobili sporočilo, naj se umaknejo na varno, ali je šlo za kaj tretjega,” je dejal Perič. V dvorani so po njegovih besedah v času vročega dogajanja pred parlamentom manjkali poslanci SD, morda pa tudi Levice.

Han tudi Peričevih besed ni želel komentirati, saj da so v rangu izjav ministra Hojsa. Spomnil pa je, da je bila vlada včeraj cel dan v Celju in torej izven Ljubljane …

Mesec pa je poudaril, da se nihče od poslancev Levice včerajšnjih protestov ni udeležil. Jezo protestnikov v Levici deloma razumejo, po Mescevih besedah pa nikakor ne simpatizirajo s proticepilci in zanikovalci cepljenja, temveč kot edino pot iz sedanje krize vidijo precepljenost.

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju včeraj sporočil, da “ulično nasilje še nikoli ni pripeljalo do česa dobrega”. Dodal je, da vlada ne bo popuščala nobenim pritiskom in bo vztrajala pri ukrepih za varovanje zdravja in življenj ljudi. “Čas je, da tudi tožilstvo/sodstvo ne tolerira več groženj in nasilja,” je še zapisal premier.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje