Desus od ministra za delo pričakuje opravičilo

Slovenija 07. Jul 202109:31 > 10:46 2 komentarja
DeSUS
BOBO

V stranki Desus od ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja pričakujejo, da nepravilnost glede poznega obveščanja o možnosti glasovanja po pošti v domovih za starejše nemudoma temeljito razišče in se vsem stanovalcem domov zanjo tudi javno opraviči.

V sredo, 30. junija, se je iztekel rok, do katerega so lahko volilci na referendumu o zakonu o vodah zahtevali glasovanje po pošti iz Slovenije. To možnost so lahko izkoristili volilci v domovih za starejše, v bolnišnicah, zaporih in invalidi.

Ministrstvo za delo, ki ga vodi Janez Cigler Kralj, je domovom za starejše vabilo in obrazec za glasovanje po pošti posredovalo šele 30. junija, le 12 ur pred iztekom roka za prijavo. V stranki Desus zato od ministra pričakujejo, da nastalo nepravilnost nemudoma temeljito razišče in se vsem stanovalcem domov za starejše zanjo tudi javno opraviči.

Zaskrbljenost in ogorčenje v Desusu

Kot so zapisali v izjavi za javnost, so v stranki “z veliko mero zaskrbljenosti in ogorčenja” sprejeli novico o poznem obveščanju domov za starejše, vezano na referendumsko glasovanje o noveli zakona o vodah. “Volilna pravica je ena od temeljnih političnih in ustavnih pravic državljank in državljanov, in ne glede na dejstvo, kje se državljan v času volilnih opravil nahaja, ne sme biti omejena, kaj šele kratena,” so dodali.

“Kot glavni braniki zagotavljanja in ohranjanja pravic starejših in drugih rizičnih skupin v okviru parlamentarne demokracije in tudi širše od pristojnih institucij pričakujemo, da se tovrstne nepravilnosti nemudoma in pravočasno raziščejo ter ustrezno uredijo,” še pravijo.

V stranki Desus se zavedajo, da se napake lahko pripetijo vsakomur, “a v tako pomembnem sistemu, ki ima nalogo zagotavljanja osnovne ustavne pravice, do njih ne bi smelo prihajati”. “Ne glede na volilni rezultat, ne glede na politično prepričanje posameznika je volilna pravica, kot najpomembnejši element volilnega sistema, pravica vseh in vsakogar,” pravijo.

Ministrstvo: Šlo je za nenamerno napako

Na ministrstvu so že v ponedeljek sporočili, da se je pozno obveščanje zgodilo zaradi nenamerne napake v delovnem procesu. Dodali so, da obžalujejo, da je bilo obvestilo o možnosti glasovanja po pošti poslano šele 30. junija, “a šlo je za človeško napako in nikakor za načrtno ali namerno oviranje referenduma”.

Minister za delo Janez Cigler Kralj
Žiga Živulović jr. /BOBO

“Ko sem izvedel za nastalo problematiko, sem nemudoma zahteval poročilo in predlog rešitve od pristojnega direktorata. Da bi se izognili takšnim napakam, sem skladno s svojimi pristojnostmi zahteval rešitev, ki bo v prihodnje preprečevala podobne okoliščine,” pa je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje