Desus zbližal stališča s koalicijo, sodeloval bo pri reformah

Slovenija 05. Apr 202314:27 3 komentarji
Anton Rifelj
Žiga Živulović jr./BOBO

Desus bo s koalicijo projektno sodeloval pri napovedanih reformah, so člani upokojenske stranke sklenili na marčevskem kongresu. Sestali so se že z Gibanjem Svoboda in SD, je povedal novi predsednik stranke Anton Rifelj, na sestanek z Levico še čakajo.

Predsednik Desusa Anton Rifelj je na današnji novinarski konferenci dejal, da so na kongresu konec marca sklenili, da se Gibanju Svoboda ali kateri drugi stranki ne bodo priključili. Bodo pa s koalicijo projektno sodelovali pri napovedanih reformah, torej pokojninski, zdravstveni, davčni in pri zakonu o dolgotrajni oskrbi.

Rifelj je dejal, da so se predstavniki Desusa sestali z Gibanjem Svoboda, prejšnji teden tudi s predstavniki SD, in da so se “pomembno zbližali”. Čakajo še na sestanek z ministrom za delo in koordinatorjem Levice Luko Mescem.

Predlog Gibanja Svoboda o združitvi so zavrnili. “Ni možna združitev kot s SAB ali pa LMŠ, ampak je možno sodelovanje pri projektih,” je dejal Rifelj, predvsem pri tistih, ki jih napovedujeta vlada in njen predsednik Robert Golob.

Pripravili bodo svoja izhodišča, ki jih bodo uskladili tudi s civilno družbo oz. z Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus) in Sindikatom upokojencev Slovenije (SUS), s katerima so se že sestali. “Da dobimo čim večjo težo in pa da bomo lahko ne nazadnje tudi vplivali na te reforme,” je pojasnil. Pripravljena izhodišča bodo namreč nato usklajevali s koalicijo.

DESUS
Žiga Živulović jr./BOBO

Cilj začasnega vodstva je, da do naslednjega kongresa, ki bo januarja prihodnje leto, naredijo čim več. V poganjanjih z ministrstvi in parlamentarnimi strankami pa želijo doseči dogovor, ki bo v korist upokojencem, ranljivim in starejšim ljudem.

Protestov upokojencev pod okriljem Pavla Ruparja niso želeli komentirati. “Nismo za ulico, mi smo zato, da se pogovarjamo za mizo, s številkami in seveda, da se izpogajamo za mizo. Ulica ni primerna pot za spremembe,” je dejal Rifelj.

Desus, ki trenutno šteje okrog 8.000 članov, po besedah Riflja v zadnjem času beleži priliv članov. Prav tako so sedež stranke preselili v Celje, saj je prostore v Ljubljani po porazu na parlamentarnih volitvah prejšnje vodstvo prodalo. “Za najem prostorov od občine Celje imamo 150 evrov mesečne najemnine,” je razkril. Iščejo pa tudi rešitve za ljubljansko pisarno. Do tedaj pa se bodo posluževali digitalizacije in principov dela od doma, je dodal nekoliko v šali.

Za konec je dejal še, da so v stranki zdaj zaključili z zgodovino. “Da vam ne bo treba poročati o prepirih,” je dejal novinarjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje