Tokrat protest upokojencev s sprehodom po Ljubljani: “Shode bomo stopnjevali”

Slovenija 31. Mar 202310:17 > 15:22 komentarjev
Shod upokojencev
N1

Na tokratnem shodu upokojencev, ki sta ga pod taktirko nekdanjega poslanca SDS Pavla Ruparja organizirala Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober, se je zbralo največ število udeležencev do zdaj. Protestniki so se najprej sprehodili po ljubljanskih ulicah, shod pa se je zaključil z govori na Trgu republike. Kot je napovedal Rupar, bodo shode v prihodnje še stopnjevali. Na shodu so zbirali tudi podpise proti izgradnji kanala C0 v Ljubljani.

Tokratni protest upokojencev se je začel s sprehodom po ljubljanskih ulicah. Na čelu kolone je bil Pavle Rupar, protestniki pa so se najprej sprehodili po Slovenski cesti, nato pa so pot nadaljevali po Gosposvetski, Bleiweisovi in Šubičevi cesti ter se vrnili na Trg republike. Po ljubljanskih ulicah so hodili ob spremljavi harmonike in kričali “Vlada dol” in “Hočemo penzije”.

Čeprav so organizatorji zagotavljali, da ne bodo motili prometa v glavnem mestu, je bil ta pol ure na omenjenih ulicah oviran. Policisti so na cestah, ki so jih zavzeli udeleženci shoda, usmerjali promet in spremljali dogajanje. Na Policijski upravi Ljubljana so za N1 potrdili, da je bil shod prijavljen.

Udeleženci današnjega protesta, že tretjega zapovrstjo, so med drugim zahtevali takojšen 20-odstotni dvig pokojnin, ki so nižje od 1.000 evrov, in 15-odstotni dvig pokojnin med 1.000 do 1.500 evrov. Po napovedih so protestniki prišli z vseh koncev držav, organiziranih pa je bilo več avtobusnih prevozov.

Shod upokojencev Shod upokojencev
N1
Shod upokojencev Shod upokojencev
N1
Shod upokojencev Shod upokojencev
N1
Shod upokojencev Shod upokojencev
N1
Shod upokojencev Shod upokojencev
N1
Shod upokojencev Shod upokojencev
N1
Shod upokojencev Shod upokojencev
N1
Shod upokojencev Shod upokojencev
N1
Protest upokojencev v Ljubljani. Protest upokojencev v Ljubljani.
N1
Shod upokojencev Shod upokojencev
N1
Shod upokojencev Shod upokojencev
N1

Po vrnitvi na Trg republike je udeležence nagovoril Rupar in pozdravil vse, “ki imajo po desetih mesecih vladanja dovolj aktualne vlade in se borijo za dostojne pokojnine”.

Na shod so povabili tudi premierja Roberta Goloba, ministra za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca, predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in predsednico države Natašo Pirc Musar. Ob naštevanju njihovih imen so se slišali glasni žvižgi. Rupar je pozval premierja, naj odstopi.

“Delovanje vlade je odprlo oči množici, ki je in še spoznava, da vladarji plešejo svojo kolo, ljudje pa ostajajo slabo plačani in z mizernimi pokojninami, ker orkester očitno porablja preveč za svojo veselico,” je med drugim zbranim dejal Rupar.

Rupar je še povedal, da se je današnjega protesta udeležilo 41 tisoč ljudi, shode pa bodo v prihodnje še stopnjevali. Malo pred 17. uro pa se je protest na Trgu republike zaključil. Po oceni STA je bilo na protestu okrog 10.000 ljudi.

“Želimo si pravične Slovenije”

Eden od udeležencev je dejal, da se je protest udeležil zato, ker si želi pravično Slovenijo. “Da ne bomo več deljeni na prvo in drugorazredne,” je dejal.

Upokojenec iz Občine Šoštanj je kot razlog za udeležbo izpostavil prenizke pokojnine: “Prišli smo zato, da zmagamo za naše upokojitve. Imamo premajhne penzije, da lahko živimo,” je povedal. Zavzel se je še za višje plače, ob tem pa spomnil na nizko plačilo delavcev v Gorenju.

Med protestniki je bil tudi delavec iz naselja Polzela, ki pravi, da se je protesta udeležil, ker ob trenutnih razmerah pričakuje slabo pokojnino. Kot je povedal, se bori za prihodnost, ob tem pa dodal, da se “mladi ne zavedajo pomembnosti prihodnosti”.

Čeprav so med udeleženci prevladovali pozivi k izboljšanju razmer za upokojence, je bilo slišati tudi, da enaki pozivi veljajo za urejanje razmer za mlade. “Vsi smo na istem čolnu,” je povedal eden od udeležencev, medtem ko so se hkrati zvrstile še kritike na račun predsednika vlade.

Najnižja pokojnina bi morala biti 750 evrov

Kot so pred shodom zapisali organizatorji, bi morala biti najnižja mesečna pokojnina 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov slovenske povprečne plače.

Od vlade pričakujejo, da v ustavo kot pravico upokojencev vpiše 13. pokojnino in pravico do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine.

Protest, ki sta ga organizirala Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober pod taktirko nekdanjega poslanca SDS Pavla Ruparja, so tokrat poimenovali kot vsesplošni protivladni protest.

protest upokojencev, pavel rupar
Zajem zaslona/Glas upokojencev

Na shodu so opozorili tudi na plačila generalnega direktorja Zpiza Marijana Papeža odvetniški službi in za službena vozila. Papežu očitajo, da je 30 milijonov evrov izplačal odvetniški družbi, prek katere naj bi upokojencem zavračali prošnje.

“V zadnjih 15 letih so za to, da so upokojencem zavračali prošnje, prek enega samega podjetja, brez razpisa zapravili 30 milijonov evrov,” je Papežu minuli teden očital Rupar. Izpostavil je tudi, da so za službene avtomobile porabili 3,5 milijona evrov.

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so se za N1 odzvali na Ruparjeve obtožbe in pojasnili, da je na novinarski konferenci uporabil vrsto neresnic, ki da so lahko posledica ali popolnega nepoznavanja delovanja zavoda ali namernega zavajanja javnosti s populističnimi izjavami. “Niti ena trditev, ki jo je podal Rupar na novinarski konferenci o poslovanju zavoda oziroma Marijana Papeža, generalnega direktorja, ne drži,” so sporočili z Zpiza.

Pojasnili so še, da 30 milijonov evrov ni bilo namenjenih za odvetniške storitve, temveč za plačilo medicinskim izvedencem, ki so za Zpiz opravljali delo prek avtorske pogodbe.

Zveza društev upokojencev Slovenije pod vodstvom Janeza Sušnika se od protesta tudi tokrat distancira.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.