Ljubo Jasnič odstopil s čela stranke Desus

Slovenija 02. Mar 202318:38 > 19:07 10 komentarjev
Ljubo Jasnič
Borut Živulovič/BOBO

Po informacijah N1 je na današnji seji sveta Desus odstopil predsednik stranke Ljubo Jasnič. Prav tako je odstopil tudi generalni sekretar stranke upokojencev Bojan Potočnik. Oba sta kot razlog navedla zdravstvene in osebne razloge.

Na današnji seji sveta Desus je Ljubo Jasnič odstopil z mesta predsednika stranke. Jasnič je vodenje stranke prevzel junija 2021, ko je Desus že bil opozicijska stranka. Po informacijah N1 je odstopil tudi generalni sekretar stranke upokojencev Bojan Potočnik. Oba sta kot razlog navedla zdravstvene in osebne razloge.

Kot nam je dejal Jasnič, pa so bili pika na i očitki, ki jih je bil deležen v zadnjem času, med drugim tudi na račun prodaje strankine nepremičnine v središču Ljubljane. Jasnič je za N1 zagotovil, da ni iz stranke odnesel niti centa in da ne dovoli, da bi ga prikazovali kot “največjo barabo”. Po njegovih besedah je dal z odstopom tudi možnost, da zadeve temeljito pregledajo.

Strankinega kongresa po naših informacijah ne bo ta mesec, kot so načrtovali, temveč naj bi bil aprila, ko naj bi legitimirali danes postavljeno začasno vodstvo. Januarja prihodnje leto pa bo sledil redni kongres. Do tedaj naj bi bil po današnji odločitvi sveta začasni predsednik stranke Anton Rifelj iz Mozirja.

Začasni podpredsedniki so postali Drago Kocbek, Milena Vrenčur in Silvo Grdešič.

Na lanskih aprilskih volitvah je upokojenska stranka ostala brez svojih predstavnikov v parlamentu in dosegla porazen rezultat, saj je nabrala zgolj 0,66 odstotka glasov oziroma nekaj manj kot osem tisoč.

Stranka je bila v državni zbor prvič izvoljena 1996, odtlej je bila s svojimi poslanci ves čas zastopana v državnem zboru in bila s kratkim predahom leta 2000 tudi del vseh vladnih koalicij. Svoj najboljši rezultat je stranka dosegla na volitvah leta 2014, ko je osvojila deset poslanskih mest. Na volitvah leta 2018 je ta rezultat prepolovila, po burnem dogajanju v stranki v zadnjih letih pa je Desus konec mandata pričakal precej oslabljen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje