V DeSUS sprejeli povabilo Svobode: sodelovali bodo pri upokojenskih vprašanjih

Slovenija 17. Feb 202314:32 6 komentarjev
ljubo jasnič, desus
Borut Živulovič/BOBO

Predsednik stranke DeSUS Ljubo Jasnič je sporočil, da so v stranki pripravljeni vsebinsko sodelovati z Gibanjem Svoboda glede upokojenskih vprašanj.

DeSUS je z Gibanjem Svoboda pripravljen vsebinsko sodelovati pri vprašanjih, ki se nanašajo na položaj upokojencev, je za STA povedal predsednik DeSUS Ljubo Jasnič. Izvršni odbor je sicer v tem tednu odločil, da ne sprejme pobude Svobode po združitvi strank. Iz Gibanja Svoboda sporočajo, da pogovori o možnostih sodelovanja ostajajo aktualni.

Svoboda stranki DeSUS pobudo dala že pred časom

Gibanje Svoboda je stranki DeSUS pobudo za sodelovanje dalo že pred časom. “Prepričani smo namreč, da bi celovito povezovanje Svobode z različnimi organizacijami, ki združujejo starejše, torej tudi s stranko DeSUS, tej pomembni družbeni skupini omogočilo vključevanje v izvedbo projektov, pomembnih za dolgoročno izboljšanje položaja starejših,” so v stranki zapisali za STA.

Sodelovanje s starejšimi je za Gibanje Svoboda ključno predvsem pri oblikovanju pokojninskega sistema, ki bo zagotavljal dostojne in pravične pokojnine, dostopnega, odzivnega in učinkovitega zdravstvenega sistema ter pri vzpostavljanju trajnega, finančno vzdržnega sistema dolgotrajne oskrbe, temelječega na medgeneracijski solidarnosti. Izkušnje in ideje starejših pa so zagotovo nepogrešljive tudi pri oblikovanju politik za primerno socialno varnost in družbeno vključenost starejših ter omogočanja aktivnega, dostojnega in kakovostnega življenja v starosti, so dodali.

Jasnič: Svoboda prepoznala, da imajo izkušnje in znanje

Tudi Jasnič je ugotavljal, da so v Gibanju Svoboda očitno prepoznali, da imajo v DeSUS znanje in izkušnje, ki lahko pomagajo pri oblikovanju rešitev za položaj upokojencev. Kot je še povedal Jasnič, se izvršni odbor ni odločil za priključitev h Gibanju Svoboda, saj želijo delati pod znamko, ki jo ima DeSUS, so pa pripravljeni sodelovati, na primer vsebinsko pri pripravi pokojninske zakonodaje. DeSUS bo sicer 24. marca imel kongres v Ljubljani.

Kljub odločitvi izvršnega odbora stranke DeSUS pogovori o možnostih sodelovanja med strankama ostajajo aktualni, dodajajo tudi v Gibanju Svoboda. Dogovorov z ostalimi organizacijami pa v Gibanju Svoboda v tem trenutku ne morejo komentirati, saj pogovori še potekajo.

V Gibanju Svoboda sicer ustanavljajo seniorsko organizacijo stranke, ki bo avtonomna, široka politična platforma. Za svoje delovanje bo sprejela svoj statut, v njej pa bodo lahko sodelovali tako člani stranke Gibanje Svoboda kot tudi posamezniki iz različnih organizacij, v katere se povezujejo starejši. Članstvo v seniorski organizaciji tako ne bo pogojeno s članstvom v kakršnikoli politični strukturi, so zapisali na spletni strani stranke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje