Dež in veter težave povzročala tudi v Italiji in na Hrvaškem (FOTO)

Slovenija 27. Okt 202315:10 0 komentarjev
gradež italija poplave
Foto: FACEBOOK

Obilne padavine in veter sta nevšečnosti povzročala tudi v Italiji in na Hrvaškem. Največ težav so imeli predvsem v priobalnih krajih.

Tako kot pri nas so se z vremenskimi nevšečnostmi danes spopadali tudi v Italiji in na Hrvaškem. V Italiji je Jadransko morje marsikje poplavljalo mestne predele, med drugim na Miljah in Gradežu. V Benetkah so oblasti sprožile sistem protipoplavnih zapornic, da bi zaščitile mesto pred poplavljanjem.

Na Hrvaškem sta dež in močan veter zajela dele obale in Zagreb. Največ težav sta v kombinaciji z visoko plimo povzročila na severnem Jadranu, kjer je morje med drugim poplavljalo na Reki, v Umagu in Rovinju. V Bakru pri Reki so izmerili tudi enega od največjih vodostajev v zadnjih sto letih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Poplavilo nižje predele italijanske obale

Morje je davi ob visokem plimovanju marsikje začelo poplavljati nižje predele italijanske obale. O večjih težavah so poročali z Milj, kjer je poplavilo dobršen del nabrežja in mestnega središča, ter iz Gradeža. V Miljah so danes zjutraj izmerili 15 centimetrov vode. Morje je zalilo celotno pristaniško območje in poplavilo osrednji trg Piazza Marconi ter glavno prometnico v mestu.

V Trstu je morje doseglo nižje predele obale, vendar ni poplavljalo v večjem obsegu, je poročal Primorski dnevnik.

Zaradi poplav so zaprli deželno cesto med krajema Belvedere in Gradežem. Tržaško nabrežje je policija zaradi manjšega poplavljanja morja približno za eno uro zaprla za promet.

V deželi Furlaniji – Julijski krajini padavine sicer ponoči niso povzročale posebnih težav, količine so bile manjše od pričakovanih, je še poročal Primorski dnevnik.

Oblasti v Benetkah pa so sprožile sistem jezov Mose, ki varuje mesto pred poplavami. Nivo vode je segel približno 140 centimetrov nad merilno točko, ki je povprečna višina gladine morja.

Zapornice, postavljene na treh vhodih v mesto v Beneški laguni, bi lahko ostale dvignjene še v naslednjih dneh, saj se pričakuje močno deževje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Hrvaškem največ težav na severnem Jadranu

Morje je zaradi obilnih padavin, ki sta jih spremljala močan jugo in visoka plima, danes poplavilo osrednjo reško tržnico. Na nekaj lokacijah v mestu so postavili tudi vreče s peskom, da bi preprečili poplavljanje cest in zgradb blizu morja.

V Bakru južno od Reke so v dopoldanskih urah medtem izmerili vodostaj morja, ki je znašal 107 centimetrov, kar je eden od najvišjih vodostajev od leta 1929, odkar je v Bakru merilna postaja.

Dež z močnim metrom je ponoči in davi zajel tudi Istro, morje pa je poplavilo številne promenade.

V Fažani je morje poplavilo osrednji trg, v Umagu nekaj teras gostinskih objektov, v Rovinju pa središča mesta.

Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danes zaradi močnega vetra in obilnih padavin izdal oranžno vremensko opozorilo za zagrebško območje in celotno Jadransko obalo. Za preostale dele države velja rumeno opozorilo.

Davi so z DHMZ sporočili, da je v Gorskem kotarju in na severnem Jadranu lokalno padlo tudi do več kot 100 milimetrov dežja. Napovedali so občasne nalive na zahodu in v notranjosti države, vzdolž celotne obale pa močan veter s sunki do 100 kilometrov ne uro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!