Deželna banka Slovenije ukinja ležarine za fizične osebe

Slovenija 16. Jun 202213:02 0 komentarjev
deželna banka slovenije
Borut Zivulovic/BOBO

Deželna banka Slovenije bo s 1. avgustom za fizične osebe ukinila nadomestilo za vodenje sredstev nad vrednostjo 100.000 evrov pri banki, t. i. ležarino. Zaračunavati so jo začeli 1. januarja letos, ukinjajo pa jo ob napovedanem izhodu depozitne obrestne mere v evrskem območju iz negativnega območja. Za pravne osebe ležarina za zdaj ostaja.

V banki so v sporočilu za javnost pojasnili, da so ležarine uvedli zaradi negativnih obresti, ki jih Banka Slovenije zaračunava poslovnim bankam za presežna stanja, zaradi velikih likvidnostnih presežkov tako v banki kot v bančnem sistemu in zaradi preteklih negativnih donosov na finančnih trgih do ročnosti 10 let.

Glede na to, da je svet Evropske centralne banke v luči vse višje inflacije na zadnjem zasedanju napovedal postopno zviševanje obrestne mere za deponiranje presežne likvidnosti, ki naj bi s trenutnih -0,5 odstotka do konca septembra izšla iz negativnega območja, in v pričakovanju, da bo depozitna obrestna mera, po kateri Banka Slovenije poslovnim bankam zaračunava negativne obresti sčasoma pozitivna, v banki ne vidijo razloga, da fizičnim osebam nadomestilo še zaračunavajo.

Zato so se odločili, da s 1. avgustom ležarino za fizične osebe, zasebnike in društva ukinejo.

Za pravne osebe medtem ležarina za vodenje sredstev nad 100.000 evrov ostaja do nadaljnjega, oziroma do dejanskega dviga depozitne obrestne mere iz negativnega območja, so še poudarili v Deželni banki Slovenije.

Ležarine za visoka stanja na računih fizičnih oseb sta aprila 2021 kot prvi uvedli NLB in SKB, sledila jim je večina večjih bank. Ob tem se je meja zanje postopno spustila na 100.000 evrov. Za pravne osebe so bile ležarine v veljavi že prej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!