“Digitalni boni so šolski primer diskriminacije starejših”

Slovenija 21. Avg 202211:3214 komentarjev
Delite:
Biserka marot meden
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V Srebrni niti - Združenju za dostojno starost in Mestni zvezi upokojencev Ljubljana menijo, da so digitalni boni "šolski primer diskriminacije starejših". Nerazumljivo se jim zdi, da bo lahko do tečaja, ki bo omogočal koriščenje digitalnega bona, upravičenih le 5000 starejših.

“Naravnost grozljiv” se jim zdi tudi način, na katerega so 18. avgusta zbirali prijave za omenjeni tečaj v Ljubljani, ko so morali po poročanju nekaterih medijev starejši na prijavo po več ur čakati na soncu. “Strinjamo se, da je napredek v družbi potreben. Tudi na področju e-pismenosti, a ne na način, ki kaže dobesedno na norčevanje iz starejših,” so zapisali.

Prepričani so, da bi morala država namesto omenjenih bonov financirati izobraževalne ustanove, vsem zainteresiranim starejšim pa omogočiti, da se brezplačno udeležijo izobraževanj. Šele potem pa bi bilo smiselno s subvencijami zagotoviti nakup naprav.

Težave pri komunikaciji z zdravniki

Opozarjajo tudi na težave, ki jih imajo starejši zaradi vse večje e-komunikacije pri uveljavljanju zdravstvenih storitev. “Ali se uvajalci teh starejšim izjemno neprijaznih novitet zavedajo, da vsi starejši nimajo dovolj znanja, opreme, kaj šele denarja za mesečno plačilo interneta. Ali se zavedajo, kako bo gesla in podgesla upravljala oseba z demenco, saj vemo, da že brez te diagnoze veliko pozabljamo in se izgubljamo v vseh pinih, geslih …” so zapisali.

Zato vztrajajo, da morajo biti ambulante dosegljive tudi po telefonu. Zagotoviti bi bilo treba tudi redne obiske patronažne oz. socialne službe pri starejših za preverjanje dejanskih potreb in stanja na terenu, so še zapisali.

Srebrno nit vodi predsednica Biserka Marolt Meden (na fotografiji zgoraj), ljubljansko mestno zvezo upokojencev pa predsednik Marjan Sedmak.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar