Digitalni boni: “Vključeni v pripravo zakona so bili izigrani”

Slovenija 29. Avg 202211:38 3 komentarji
Emilija Stojmenova Duh na zaslišanju kandidatke za ministrico
Žiga Živulović Jr./BOBO

Vključeni v pripravo zakona, ki ureja digitalne bone, so bili izigrani, je ocenila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Pri pripravi je sodeloval tudi Zdus, a tega, da mest na izobraževanjih ne bo dovolj, niso vedeli. Z vsemi deležniki se pogovarjajo, kako najbolje porabiti sredstva, ki so na voljo. Kmalu bodo v vladni službi za digitalno preobrazbo pripravili novelo zakona, po ministričini oceni pa bi lahko zakon spremenili že do konca septembra. Do konca tedna bo pripravljeno tudi poročilo o morebitnih nepravilnostih Slovenskega regionalno razvojnega sklada o izobraževanjih.

Po razburjenju starejših nad digitalnimi boni sta se danes sestala ministrica, pristojna za digitalno preobrazbo, Emilija Stojmenova Duh, in predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janez Sušnik. Ker je ministrica okužena s koronavirusom, je sestanek potekal na daljavo. Ob tem je Stojmenova Duh izpostavila, da ravno to današnje srečanje dokazuje, da starejši od 55 let niso digitalno nepismeni in so zelo prilagodljivi.

Ministrica je poudarila, da so ekonomsko-socialne razmere vedno bolj zaostrene in da vlada vsak teden sprejema ukrepe za blažitev draginje. Zato je ključna odgovorna poraba javnega denarja, je dodala. Digitalni boni pa so po njenih besedah diskriminatorni v več pogledih: ukrep predvideva, da so vsi starejši od 55 let digitalno nepismeni in socialno šibki ter zato potrebujejo bon. Na izobraževanjih, ki so pogoj za pridobitev digitalnega bona, pa je na voljo le 5.000 mest, vseh, starejših od 55 let, pa je 700.000. Pojavljale so se navedbe, da gre le za pilotni ukrep, je rekla Stojmenova Duh. A to ne drži, saj ni na voljo dovolj sredstev.

Zakonska podlaga za digitalne bone je urejena v zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti. V pripravo zakona so bile vključene številne organizacije, tudi univerze in Zdus. A se je izkazalo, da so bile izigrane, pravi ministrica. Pripravljalci so namreč izpustili nekatere podatke, med drugim ni bilo znano, da mest na izobraževanjih ne bo dovolj. Stojmenova Duh je še dodala, da je sama za to dejstvo izvedela šele na dan primopredaje poslov.

Zakon bi lahko novelirali do konca septembra

Služba za digitalno preobrazbo zaključuje pripravo novele zakona. Kako najbolje porabiti sredstva, ki so na voljo, je treba odločiti v sodelovanju z vsemi deležniki, tudi dijaško in študentsko organizacijo ter delodajalci. Po ministričinih besedah je pričakovati, da bodo v štirinajstih dneh besedilo posredovali vsem zainteresiranim. Stojmenova Duh pričakuje, da bo novela sprejeta konec septembra ali na začetku oktobra.

Potem ko je vladna služba za digitalno preobrazbo zaradi ugotovljenih nepravilnosti na Slovenski regionalno razvojni sklad minuli torek naslovila poziv po takojšnji začasni ustavitvi vseh aktivnosti v povezavi z izvedbo izobraževanj, ki so pogoj za unovčitev digitalnega bona, je sklad v četrtek to odredil vsem izbranim izvajalcem izobraževanj. Nepravilnosti so med drugim zaznali pri izvajalcu izobraževanj Smart Naris, in sicer od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih (povrnitev stroškov izobraževanja v primeru neudeležbe).

Poročilo bo pripravljeno do 2. septembra, je dejala Stojmenova Duh. Takrat bodo poročilo pregledali in odločili o nadaljnjih korakih.

Državljane, ki se izobraževanj trenutno že udeležujejo, pa je zaprosila za potrpežljivost. “V tem trenutku ne moremo povedati še ničesar. Takoj ko bomo preučili poročilo, bodo znani ukrepi za naprej,” je dejala in dodala, da se bo to zgodilo v prihodnjem tednu. Po njenih informacijah je sicer posameznikov, ki so že začeli obiskovati tečaje, zelo malo. Podrobnejših informacij o tem pa v službi vlade za digitalno preobrazbo nimajo, zato Stojmenova Duh pričakuje, da več o tem znanega v omenjenem poročilu.

Kot je še poudarila ministrica, skladu ne očitajo, da je naredil karkoli narobe. “Pozvali smo jih, da naredijo revizijo postopkov, da ugotovimo, ali so bile kakšne nepravilnosti. Potem se bomo ponovno dogovorili z vsemi deležniki, tudi z izvajalci izobraževanj,” je napovedala in dodala, da vsi izvajalci izobraževanj niso delali napak.

Zdus izpostavil zavezanost sodelovanju, z boni ali brez

“Mislim, da se bo našla ustrezna rešitev, danes smo se dogovorili, da bomo tesno sodelovali in iskali skupne rešitve,” je v izjavi po virtualnem sestanku z ministrico za digitalno preobrazbo povedal predsednik zveze upokojencev Janez Sušnik.

Kot je izpostavil, da čeprav Zdus v pripravo razpisa za izobraževanja ni bil neposredno vpet, trenutno skuša pomagati in reševati skupne interese vladne službe ter starejših oseb, da ne bodo diskriminirani in da se bodo lahko naučili računalniških veščin, če bodo hoteli. “Ali bo to z boni ali brez njih, je pa druga zadeva. Vprašanje je, kakšna politik se bo vodila naprej. Če je za vse denar, naj bo za bone za vse ali pa se ti dejansko v tem primeru tudi umaknejo,” je bil jasen Sušnik.

Zdusu pa je ministrica na današnjem srečanju predstavila ukrepe, ki jih pripravljajo. Eden od njih je ustanovitev računalniškega sklada, ki bi starejšim omogočal uporabo računalniške opreme, ki si je sami ne morejo privoščiti. Opremo bi namenili organizacijam, kot so Zdus, domovi za starejše in knjižnice, tam pa bi imeli starejši dostop do nje. Stojmenova Duh je opozorila, da morajo starejši vedeti tudi, kako si lahko uredijo internet. Cilj novih ukrepov je opolnomočenje starejših, da bodo lahko uporabljali elektronsko pošto, se naročili k zdravniku ter uporabili zVEM, eupravo in mobilno banko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje