Digitalni boni: zakaj izvajalec kliče prijavljene, če so tečaji ustavljeni?

Slovenija 01. Sep 202218:43 6 komentarjev
Starejši čakajo v vrsti za digitalne bone
Takole so v Ljubljani upokojenci čakali, da bi se prijavili na izobraževalni tečaj. (Vir: Saša Despot/zurnal24.si)

Čeprav je Slovenski regionalno razvojni sklad na poziv vladne službe za digitalno preobrazbo začasno ustavil vse aktivnosti v povezavi z izvedbo izobraževanj za starejše na področju digitalnih kompetenc, izobraževalno podjetje Smart Naris vseeno kliče prijavljene in sporoča, da bodo naslednji teden začeli izobraževanja. Tudi na Javnem zavodu Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana so za N1 dejali, da izobraževanja nadaljujejo 12. septembra. Kako je to mogoče, če je pristojni sklad izobraževanja začasno ustavil?

Kot smo poročali, je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh prejšnji teden pozvala Slovenski regionalno razvojni sklad, da začasno ustavi vse nadaljnje aktivnosti v zvezi z izvedbo izobraževanj za starejše pri vseh izvajalcih, kar je sklad tudi storil.

Dober teden po tem, ko so bila izobraževanja za starejše začasno zaustavljena, pa so se na nas obrnili nekateri bralci, ki pravijo, da so od podjetja Smart Naris prejeli telefonski klic, da bodo prihodnji teden vseeno začeli izobraževanja, na katera so se prijavili. Da so prijavljene na izobraževanje res poklicali, je za N1 potrdil izvršni direktor podjetja Smart Naris David Mohar.

“Drži. Vsi izvajalci s tega razpisa imamo s slovenskim skladom za regionalni razvoj veljavno pogodbo. Razen njihovega poziva iz 25. avgusta, ki nima pravne podlage in nas zato ne odvezuje od obveznosti po pogodbi, nismo prejeli nobenih pojasnil ali dodatnih navodil, za katera smo zaprosili ministrstvo,” je za N1 povedal Mohar. Ob tem je dodal, da so kljub neodzivnosti čakali na navodila vladne službe in tudi zamaknili začetek izvajanja izobraževanj za en teden. Kot je še dejal, morajo sedaj tako podjetje Smart Naris kot tudi drugi izvajalci skladno z veljavnimi pogodbami začeti izvajati izobraževanja, da se izognejo kršitvam.

V vladni službi za digitalno preobrazbo so v zadnjih tednih večkrat poudarili, da obstajajo dvomi o pravilnosti celotnega izbirnega postopka za dodelitev sredstev v okviru javnega razpisa. Prav tako menijo, da so se zgodile nepravilnosti pri izvajanju pogodb. Ministrica Emilija Stojmenova Duh je od sklada zahtevala tudi, da nemudoma preveri pravilnost opravljenega izbora izvajalcev ter pri vseh izvajalcih, s katerimi je sklenil pogodbe, izvede nadzor, ali pogodbe izvajajo v skladu z določili razpisa, razpisne dokumentacije in sklenjenih pogodb. Poročilo o morebitnih nepravilnostih v vladni službi za digitalno preobrazbo pričakujejo 2. septembra.

Emilija Stojmenova Duh na zaslišanju kandidatke za ministrico
Žiga Živulović Jr./BOBO

Kot smo poročali, je vladna služba zaznala več nepravilnosti pri podjetju Smart Naris. “Od predhodnega zbiranja prijav do spreminjanja časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih (povrnitev stroškov izobraževanja v primeru neudeležbe),” so našteli. V podjetju Smart Naris sicer pravijo, da so bili v času izvajanja svojih pogodbenih aktivnosti s strani ministrice deležni vrste pritiskov.

Direktor podjetja Smart Naris nam je povedal, da so se na dopis o ustavitvi vseh izobraževanj takoj odzvali z vprašanjem, na kateri pravni podlagi se začasno ustavljajo aktivnosti in ali se v posledici te začasne ustavitve podaljšujejo tudi izvedbeni roki za pogodbene obveznosti. “Do danes ne od sklada ne od vladne službe nismo prejeli nobenega odgovora ali dodatnih navodil,” je povedal Mohar.

Ob tem je še poudaril, da so sklad in vladno službo za digitalno preobrazbo večkrat pisno in ustno prosili za pojasnila in sestanek, da dobijo potrebne odgovore. “Menimo, da začasna ustavitev ni pravno utemeljena, hkrati pa nas pogodbe zavezujejo k opravljanju storitev v pogodbenih rokih. Zato bomo kot resen poslovni partner zaveze, ki smo jih dali s sklenitvijo pogodbe, spoštovali. Svoj del bomo strokovno in korektno oddelali in tako zagotovili starejšim občanom, da pridobijo digitalne kompetence,” nam je še povedal Mohar.

Vladna služba usmerja na sklad, sklad nazaj na vladno službo. Izvajalci pa čakajo na navodila

O tem, da nekateri izvajalci vseeno načrtujejo začetek izvajanja izobraževanj, smo povprašali tudi vladno službo za digitalno preobrazbo, kjer pa pravijo, da o zadevi niso obveščeni. “Skrbnik pogodb z izvajalci je Slovenski regionalno razvojni sklad, in predlagamo, da se z vprašanji obrnete nanje,” so še zapisali v odgovoru.

“Po pozivu ministrice Stojmenove Duh smo izbranim izvajalcem za izvajanje javnega razpisa poslali obvestilo o začasni zaustavitvi aktivnosti. Od takrat nismo dobili nobenih navodil službe za digitalno preobrazbo. Tudi vsa vprašanja izvajalcev izobraževanj smo naslovili na vladno službo,” pa so nam odgovorili v skladu.

Kot so nam povedali, so jih izvajalci tudi spraševali, kaj začasna zaustavitev izvajanja izobraževanj pomeni zanje. “Podpisana pogodba je seveda veljavna, ampak žal nimamo nobenih nadaljnjih navodil,” še pravijo v skladu.

digitalizacija, digitalni boni
Profimedia

Kot je dejal Mohar, so poteze ministrice Stojmenove Duh enostranske in brez pravne podlage, škodujejo pa predvsem starejšim, ki so se na izobraževanja prijavili in pričakujejo njihov začetek.

“Na strani izvajalcev nastaja gospodarska škoda. Za že organizirane tečaje moramo ponovno iskati in spremeniti termine, ponovno usklajevati urnike s predavatelji. Izjave za medije ministrice Stojmenove Duh pa so povzročile škodo tudi ugledu našega podjetja. Zaradi tega pričakujemo, da bo država kot skrben poslovni partner pristopila k reševanju z vso resnostjo,” je še povedal in dodal, da bo treba zmanjšati negativne posledice, ki nastajajo z nezakonitim ravnanjem ministrice.

Pogodbe, ki so jih izvajalci izobraževanj podpisali s Slovenskim regionalno razvojnim skladom, ne vsebujejo člena, ki bi dopuščal možnost, da lahko vladna služba aktivnosti izobraževanja ustavi, je še dodal Mohar.

“12. septembra moramo začeti izobraževanja”

Eden od izvajalcev izobraževanj je tudi Javni zavod Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana. Direktor javnega zavoda Bojan Hajdinjak je za N1 povedal, da so izobraževanja, ki so bila načrtovana za ta teden, na poziv sklada začasno zaustavili in čakajo na nadaljnja navodila. “Imamo planirane skupine, da nadaljujemo izobraževanje 12. septembra. Prav tako imamo veljavno pogodbo, v kateri je zapisan tudi terminski plan. Zaradi poziva vladne službe, da sklad zadeve razišče, smo prve skupine prestavili, izobraževanja bomo izvedli v drugi polovici septembra ali pa na začetku oktobra. Ampak 12. septembra moramo začeti, če želimo pogodbo izpolniti po terminskem planu,” je razložil Hajdinjak.

Zaključek izobraževanj je predviden za konec oktobra, zato se morajo držati terminskega plana, da izpolnijo pogodbene zaveze, nam je povedal Hajdinjak. “Razen če dobimo prekinitev pogodbe s pravno podlago, ki stoji. Potem se moramo dogovoriti tudi o neki vrsti odškodnine, ker pri nas stroški nastajajo. Že nekaj mesecev delamo pri tem projektu, vključenih je veliko ljudi, pripravljena so tudi gradiva. Če bo pogodba prekinjena, pričakujemo, da se nam povrnejo do sedaj nastali stroški,” še meni Hajdinjak, ki je dejal še, da bi bilo kaj takega povsem normalno v pravni državi.

Na skladu menijo, da morajo izvajalci najprej plačati nastale stroške, šele potem na osnovi zahtevkov dobijo povrnjena sredstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje