Podjetje Smart Naris: Od ministrice Stojmenove Duh smo doživljali pritiske

Slovenija 25. Avg 202219:34 14 komentarjev
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

V podjetju Smart Naris, ki je bilo eden izmed izbranih izvajalcev izobraževanj za starejše na področju digitalnih kompetenc, menijo, da ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh odgovornost za neuspelost državnega projekta neupravičeno prelaga na izvajalce. "Kljub več pozivom, katere pogodbene oziroma razpisne določbe naj bi kršili, nismo prejeli nobenih pojasnil. Pogodbene obveznosti namreč izpolnjujemo skrbno in odgovorno," so sporočili in opisali, da so bili v času izvajanja svojih pogodbenih aktivnosti s strani ministrice deležni vrste pritiskov.

Predstavniki podjetja Smart Naris so se odzvali na začasno ustavitev aktivnosti, povezanih z izvedbo izobraževanj za starejše na področju digitalnih kompetenc, ki so pogoj za unovčitev digitalnega bona. Spomnimo, da je Slovenski regionalno razvojni sklad vsem izbranim izvajalcem izobraževanj odredil ustavitev aktivnosti po tem, ko ga je k temu v torek pozvala vladna služba za digitalno preobrazbo.

“V preteklih tednih smo kot eden od izvajalcev, ki se je prijavil na razpis za izobraževanje starejših, doživljali vrsto pritiskov s strani ministrice Emilije Stojmenove Duh, ki je naše podjetje napadala preko medijev,” so sporočili v zapisu, pod katerega se je podpisal direktor podjetja David Mohar. V podjetju menijo, da odločitev razvojnega sklada povzroča zmedo med upravičenci in ponudniki. “Starejši občani, ki so že prijavljeni, na izobraževanja težko čakajo in jim ministrica s tako potezo otežuje dvig digitalne pismenosti. Na strani izvajalcev pa poleg zmede nastaja tudi gospodarska škoda,” so opozorili.

V podjetju Smart Naris menijo, da se v javnosti vzbuja napačen vtis, da je prav njihovo podjetje odgovorno za zaustavitev aktivnosti iz razpisa, zato sporočajo, da je bila vladna služba za digitalno preobrazbo tista, ki je sestavila koncept razpis in pripravila razpisne pogoje, ki so določili vsebinske, terminske in finančne okvire razpisa, sklad za regionalni razvoj pa je razpis izpeljal. “Na ta razpis smo se prijavili, saj smo ob pregledu razpisnih pogojev ocenili, da s svojo trinajstletno zgodovino in številnimi referencami s področja izobraževanj več kot zadostujemo kriterijem,” so zapisali v podjetju Smart Naris.

Opisali so, da je razpisna komisija, ki je bila sestavljena iz predstavnikov sklada in ministrstva, ocenila prijave in njihovo podjetje uvrstila med izbrane ponudnike. “Zaradi izjemno kratkih rokov smo takoj začeli s pripravami in delom, ki je potekalo v skladu z navodili in usklajevanji s skladom in ministrstvom,” so zapisali. “V času izvajanja svojih pogodbenih aktivnosti iz razpisa smo bili deležni negativnih izjav in slabšalnega predstavljanja našega podjetja s strani ministrice, pri čemer želimo poudariti neutemeljenost in neresničnost njenih izjav glede našega poslovanja oziroma izvajanja pogodbenih obveznosti iz razpisa,” so opozorili in dodali, da so bili v času izvajanja pogodbenih obveznosti deležni “neutemeljenih” očitkov tudi s strani sklada. “Sedaj je jasno, da so bili takšni očitki servirani s strani ministrstva zgolj z namenom, da doseže prekinitev aktivnosti na področju digitalne preobrazbe starejših državljanov,” menijo v podjetju.

Poudarjajo, da začasna zaustavitev izvajanja tečajev v okviru razpisa po njihovem mnenju pravno ne vzdrži in zahtevajo pojasnitev, ali bodo vztrajali pri sklenjenih pogodbah ali jih nameravajo prekiniti. “Zaradi začasne zaustavitve, predvsem pa zaradi nezakonitih prekinitev pogodb (če do tega dejansko pride), bo nastala gospodarska škoda, za katero pričakujemo, da bo država kot skrben poslovni partner pristopila k reševanju z vso resnostjo. Potrebno bo namreč zmanjšati negativne posledice, ki nastajajo z njenim nezakonitim ravnanjem, tako udeležencem izobraževanj kot tudi nam kot gospodarskim subjektom na trgu,” so zapisali.

digitalizacija, digitalni boni
Profimedia

“Glede na navedena dejstva ne moremo razumeti, zakaj ministrica odgovornost za državni projekt prelaga na izvajalce in se z nami pogovarja preko medijev,” so zapisali in dodali, da so ministrstvo zaprosili za sestanek, vendar odgovora še niso prejeli. “Prav tako nam ni razumljivo, ko ministrica omenja ‘zaznane nepravilnosti’, pri čemer pa ne gre za nikakršne nepravilnosti, sploh pa ne za kršitve pogodbenih obveznosti ali pogojev razpisa. Kljub več pozivom, katere pogodbene oziroma razpisne določbe naj bi kršili, nismo prejeli nobenih pojasnil. Pogodbene obveznosti namreč izpolnjujemo skrbno in odgovorno,” sporočajo v podjetju.

“Ne želimo špekulirati glede razlogov za tako delovanje, a nekaj je gotovo: Stojmenova Duh sam projekt spremlja že več mesecev in bi se do njega lahko opredelila bistveno prej in ne šele po podpisu pogodb,” so zapisali in dodali, da si želijo čimprejšnjo revizijo razpisa, obenem pa napovedali, da bodo preučili dopis, ki so ga prejeli danes, in se odločili o nadaljnjih pravnih korakih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje