Dikaučič osumljen davčne utaje in ponarejanja listin

Slovenija 06. Sep 202115:34 > 07. Sep 2021 10:38 2 komentarja
Marjan Dikaucic
Žiga Živulovič jr./Bobo

Pravosodni minister Marjan Dikaučič je osumljen davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin, je poročal spletni portal 24ur. Dikaučič trdi, da je njegov podpis na spornih listinah ponarejen.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je osumljen kaznivih dejanj davčne zatajitve in ponarejanje listin, s katerimi naj bi bil državni proračun oškodovan za 52 tisoč evrov, je poročal spletni portal 24ur. Iz objavljenih informacij je razumeti, da je tožilstvo zaznalo sum navideznih poslov, namenjenih zlorabi sistema davka na dodano vrednost.

Domnevno sporni posli

V domnevno sporne posle naj bi bili vpleteni slovenski podjetji Prevozi Žižek in BGA, ki ju je oba vodil Dikaučič. Prevozi Žižek naj bi prodali blago hrvaškemu podjetju West Apline, ta nemškemu podjetju z istim imenom, od tega pa naj bi ga kupilo podjetje BGA. Dokumentacija o preprodaji in prevozih pa naj bi bila neverodostojna oziroma lažna.

Ovadbo je vložila finančna uprava, je za N1 povedal stečajni upravitelj podjetja Prevozi Žižek Andrej Ocepek. “Policija je od mene zahtevala določeno dokumentacijo, a ne vem, kaj točno preiskujejo,” je dodal.

Murskosoboško tožilstvo je februarja lani dobilo odgovor tožilstva v Bosni in Hercegovino, na katerega se je leta 2019 obrnilo s prošnjo, naj zbere obvestila od državljana BiH. Avgusta lani je tožilka na okrožno sodišče v Murski Soboti vložila zahtevo za preiskavo, ki je sodišče še ni uvedlo.

 

Dikaučič trdi, da je njegov podpis na dokumentih ponarejen. “Ker gre za evidentno ponarejanje mojega podpisa, sem sodišču tudi predlagal, da avtentičnost mojega podpisa preveri grafolog,” je sporočil medijem. Dodal je, da je leta 2019 policiji predal vso dokumentacijo, lani pa je bil zaslišan na sodišču. “Sam ničesar ne skrivam, vsa dokumentacija je pri pristojnih organih, ki jim zaupam in verjamem, da bodo svoje delo opravili korektno,” je dejal.

Istočasno direktor v Prevozih Žižek in BGA

Dikaučič je 4. februarja 2013 postal direktor tako v BGA kot v Prevozih Žižek. V BGA je na tem mestu ostal do 16. februarja 2016, v Prevozih Žižek pa do 20. junija 2016.

Oktobra 2019 je finančna uprava podjetje BGA poslala v stečaj, vendar je nekaj mesecev pozneje predlog za uvedbo stečaja umaknila, ker je podjetje vrnilo dolg. Dolgovalo je med 50.000 in 100.000 evrov.

Prevozi Žižek pa so v stečaju od aprila 2019. Finančna uprava je prijavila terjatev v višini dobrih 200.000 evrov.

Pred stečajem so lastniki Prevozov Žižek prenesli dejavnost na drugo podjetje, vendar stečajni upravitelj Ocepek meni, da ni šlo za načrtno oškodovanje upnikov, ampak za spor znotraj družine Žižek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje