Direktor policije odredil nadzor nad delom ljubljanskih policistov

Slovenija 28. Jun 202110:13 > 21:22 1 komentar
Anton Olaj
Anton Olaj (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Generalni direktor policije Anton Olaj je sporočil, da je odredil nadzor nad delovanjem Policijske uprave Ljubljana. Ljubljanski policisti so namreč v petek nadzorovali alternativno proslavo, ki se je je udeležila tudi skupina rumenih jopičev.

V petek, na dan državnosti, je pred uradno proslavo na Prešernovem trgu potekala tudi alternativna proslava, ki se je je po podatkih policije udeležilo devet tisoč ljudi.

Alternativnega dogodka se je udeležila tudi skupina tako imenovanih rumenih jopičev, ki pa jih je policija nato s prizorišča odstranila. Generalni direktor policije Anton Olaj in notranji minister Aleš Hojs sta že v soboto napovedala, da bodo zadevo preiskali.

Danes je Olaj na Twitterju sporočil, da je odredil nadzor na delovanjem Policijske uprave Ljubljana. Kot piše v sporočilu, ki ga je objavil, so v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija med varovanjem neprijavljenega javnega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani res delovala nepristransko in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako.

Ugotovitve znane v tednu dni

“Na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom video dostopnega materiala z družbenega omrežja je ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije,” je zapisal Olaj.

Kot je dejal direktor, je za odgovor na vprašanje, ali je bilo delo opravljeno strokovno in zakonito, neizogibno treba ugotoviti dejansko stanje, zato je v nedeljo odredil izvedbo nadzora nad delom PU Ljubljana.

“Danes so že štirje inšpektorji, vsak iz svojega ozkega strokovnega delovnega področja, obiskali Policijsko upravo Ljubljana,” je po poročanju STA popoldne povedal Olaj. Poudaril je, da želijo ljudem predstaviti objektivne ugotovitve. “Nič ne bomo pometli pod preprogo,” je dejal in omenil možnost, da bi ugotovitve lahko predstavili že v ponedeljek.

Iz Policijskega sindikata Slovenije so v zvezi z ukrepanjem policistov posebne policijske enote na petkovem javnem zbiranju na Prešernovem trgu danes – glede na prejem več novinarskih vprašanj, povezanih z odzivi predsednika vlade, ministra za notranje zadeve in generalnega direktorja policije – sporočili, da v zvezi z dogajanjem trenutno ne razpolagajo z informacijami, da bi policisti pri varovanju javnega shoda delovali nezakonito ali nestrokovno.

Ob tem so poudarili, da policijsko delo ni enostavno in enoznačno, saj poteka v spreminjajočih se okoliščinah in razmerah, in to sleherni dan. “Verjamemo, da je bilo tako tudi v petek. Pri tem morajo policisti ravnati v skladu z organizacijo dela, usmeritvami in navodili stroke, taktiko in metodiko, okoliščinami in oceno dejanskega stanja itd., seveda vse to pa v obsegu s pooblastili, ki jih imajo,” so navedli.

Glede nadzora na delom policije pa pričakujejo, da bodo seznanjeni s poročilom, če bodo ugotovitve posegle v pravice policistov.

“Policijski sindikat Slovenije bo svojim članom v morebitnih postopkih zoper njih nudil vso pravno in sindikalno varstvo, verjamemo pa, da bo vodstvo policije ali ministrstvo po nadzoru ugotovilo, da policisti niso kršili predpisov in da so storili vse potrebno za zagotovitev visoke stopnje varnosti naših državljanov,” so sporočili iz Policijskega sindikata Slovenije.

V Sindikatu policistov Slovenije so včeraj zapisali, da obsojajo “twitter” preiskave zaradi skupine provokatorjev in razgretežev. Ob tem so se policistkam in policistom tudi zahvalili za hitro, strokovno in učinkovito ukrepanje in vzpostavitev javnega reda in miru. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje