Direktor TVS diskriminiral zaposleno zaradi njenih sindikalnih aktivnosti

Slovenija 01. Dec 202313:28 > 19:58 5 komentarjev
RTV Slovenija, RTVS
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Zagovornik načela enakosti je ugotovil diskriminacijo ene od zaposlenih v informativnem programu Televizije Slovenija. Direktor TVS je zaposleno zaradi njenih sindikalnih aktivnosti diskriminiral tako, da ji je prepovedal delo od doma, medtem ko so drugi zaposleni na primerljivih delovnih mestih to možnost imeli, so pojasnili pri zagovorniku.

Zagovornik načela enakosti je ugotovil, da je javni zavod po navodilu direktorja tako postopal zaradi sindikalnih aktivnosti zaposlene. Javni zavod je zaposleno diskriminiral zaradi njenega članstva v sindikatu, ki je po zakonu o delovnih razmerjih ena izmed osebnih okoliščin, zaradi katere nihče ne sme biti obravnavan slabše, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zaposlena na TVS se je na Zagovornika obrnila zato, ker ji delodajalec ni dovolil delati od doma do dva dni na teden, čeprav je tako v preteklosti pri istem delodajalcu že delala in kljub temu da ji je njena neposredna vodja odobrila tudi novo vlogo za delo od doma.

Zagovornik je po prejetju pojasnil javnega zavoda izvedel, da zavod delo od doma omogoča in da lahko tako delajo tudi nekateri zaposleni, ki imajo primerljive delovne naloge kot prijaviteljica diskriminacije. Zavodu v svojih pojasnilih Zagovorniku ni uspelo dokazati, da je bila tokratna odločitev, da konkretni zaposleni takega dela ne bo omogočil, upravičena. Zavodu ni uspelo dokazati niti, da ravnanje ni bilo povezano prav s sindikalnimi aktivnostmi zaposlene, so sporočili.

Direktor TVS je v odgovoru Zagovorniku zatrjeval, da voditeljica ne more od doma voditi dnevnoinformativnih oddaj. Navedel je, da si ne predstavlja, “da bi bila v ozadju voditelja kot scena domača kuhinja voditeljice”. Vendar se je to njegovo stališče izkazalo za irelevantno, saj tega predlagateljica ni niti pričakovala niti želela izvajati v okviru želenega dela na domu, so zapisali.

Njena prošnja za delo od doma se je nanašala na druge naloge delovnega procesa. Isti voditelj namreč osrednjo informativno oddajo Dnevnik v povprečju vodi le nekaj dni na teden, ne pa vsak dan. Voditeljica informativno oddajo vodi le največ šest delovnih dni na mesec.

Zaposlena je bila v času stavke kritična do direktorja TVS, njegovi odzivi na te kritike, tudi v odgovoru sindikatoma, pa po mnenju Zagovornika izkazujejo njegove zamere do predlagateljice. V njegovih odzivih je mogoče zaznati omalovažujoč odnos do predlagateljice in njene pobude za opravljanje dela na domu, so ugotovili pri Zagovorniku.

Zagovornik sicer poimensko ne izpostavlja ne zaposlene ne direktorja TVS. Je pa Uroš Urbanija na družbenem omrežju X komentiral odločitev zagovornika in jo označil za laž. “Niti en voditelj Dnevnika ni imel dela od doma,” je zapisal in dodal, da bi bili vsi drugi diskriminirani, če bi to odobril tej voditeljici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje