Direktor Vinakopra zanika, da so krivi za reko vina: “Nismo prali sodov”

Slovenija 14. Sep 202311:43 3 komentarji
Iztekanje vina v reko Badaševico
Elen Batista Štader/TVS

V staro strugo koprske reke Badaševice je stekla večja količina refoška. Direktor Vinakopra Borut Fakin je danes zanikal, da bi pri njih ravno zdaj prali vinske sode, kar bi lahko bil razlog onesnaženja. Nenavadno se mu zdi, da je snov prišla v reko iz izpusta, ki ni njihov.

V reko Badaševico v Kopru je skozi jašek odtekla večja količina rdečega vina, je prva poročala TV Slovenija

Direktor Vinakopra Borut Fakin je danes zanikal, da bi pri njih ravno zdaj prali vinske sode, kar bi lahko bil razlog onesnaženja. Nenavadno se mu zdi, da je snov prišla v reko iz izpusta, ki ni njihov. Podobne primere so v preteklosti že imeli v času trgatve, vendar so odtočne kanale v zadnjem času sanirali in vanje vložili več kot 40.000 evrov, zato se to ne bi smelo zgoditi, je povedal.

V podjetju so v izjavi za javnost dodatno navedli, da v tem trenutku nimajo nobenih dokazov, da gre za vino iz njihove kleti, si pa želijo, da bi pristojne službe zadevo čim prej raziskale.

Kot pravijo, bodo ves čas postopka ugotavljanja sodelovali z vsemi institucijami in organi ter zagotavljali vse potrebno, da se ugotovi vzrok obarvanja vode. “Skrb za okolje in trajnostni način delovanja sta namreč ena od naših temeljnih zavez in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da se ugotovi vzrok dogodka ter sanirajo morebitne posledice za okolje,” so zapisali.

O dogodku sta bili obveščeni okoljska inšpekcija in koprska policija, kjer so danes pojasnili, da vzrok izpusta še ni znan in da preiskava poteka. Najprej je treba ugotoviti, za katero snov gre in ali je nevarna, nato se bo ugotavljalo, ali se je kršil zakon, pojasnili.

Kot smo že poročali, so strokovnjaki bližnjega naravnega rezervata Škocjanski zatok opozorili, da je onesnaženje resno. V podjetju Aqua Lab, ki vzdržuje primerno raven kisika v reki, so sicer povedali, da ni prvič, da se je pred trgatvijo v reki pojavilo vino.

Iztekanje vina v reko Badaševico Iztekanje vina v reko Badaševico
Elen Batista Štader/TVS
Iztekanje vina v reko Badaševico Iztekanje vina v reko Badaševico
Elen Batista Štader/TVS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje