Disciplina v koaliciji prevladala: Ilešič bo še naprej sodnik na Sodišču EU

Slovenija 27. Okt 202217:17 0 komentarjev
Marko Ilešič
Žiga Živulovič jr./Bobo

Poslanci so na tajnem glasovanju potrdili Marka Ilešiča za sodnika na Sodišču Evropske unije (EU) v Luksemburgu. Kot kaže, je disciplina v koaliciji prevladala. Ilešič je prejel 48 glasov podpore, njegov konkurent Jure Vidmar pa 12. Neveljavnih je bilo 22 glasovnic.

K ponovni izvolitvi Marka Ilešiča je po besedah naših virov iz koalicije prispevala tudi bojazen, da nov kandidat ne bi dobil potrebne podpore Odbora 255, ki je v preteklosti že zavrnil številne kandidate iz Slovenije za Splošno sodišče EU. Pred omenjenim odborom se mora namreč predstaviti tudi kandidat za sodnika na Sodišču EU, razen v primeru, če je že sodnik na tem sodišču. To pomeni, da Ilešiču čez to sito ne bo treba, Vidmar pa bi v primeru potrditve v državnem zboru  moral ta preizkus opraviti. Sicer pa se nekateri sprašujejo, kako bo Ilešič sploh dobil naslednika na Sodišču EU, če si državni zbor ne bo upal na preizkus pred Odbor 255 poslati novega kandidata.

Odbor 255 v skladu z lizbonsko pogodbo preverja primernost kandidatov za položaje v okviru sodišča unije. Sodišče Evropske unije sestavljajo en sodnik iz vsake države EU in 11 generalnih pravobranilcev.

Pahor predlagal dve imeni

Ker posvet vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike Borutu Pahorju ni dal jasnega odgovora, komu se v državnem zboru obeta dovolj glasov za mesto sodnika na Sodišču EU v Luksemburgu, je Pahor v parlament poslal dve imeni, in sicer Ilešiča, ki je že od leta 2004 sodnik na tem sodišču, in Jureta Vidmarja, rednega profesorja mednarodnega prava v Maastrichtu. “Ilešič na glasovanju za to funkcijo v prejšnji sestavi državnega zbora ni zbral potrebne večine glasov, prav tako na podlagi posvetovanj ni mogoče ugotoviti jasne in izrazite podpore za njegovo izvolitev ali izvolitev Vidmarja,” so ob Pahorjevem predlaganju dveh kandidatov zapisali v predsednikovem uradu.

Jure Vidmar
Borut Živulović/BOBO

Kot smo poročali, je Ilešič v prejšnjem mandatu državnega zbora za ponovno izvolitev na mesto sodnika na sodišču EU zbral 37 glasov, torej devet glasov premalo. Ker pa ni prišlo do drugega imenovanja, še naprej opravlja delo v tem sodišču. Tudi o Vidmarju je državni zbor v prejšnjem mandatu že odločal, ko se je potegoval za sodniško mesto na Splošnem sodišču EU, a tudi on ni prepričal dovolj poslancev.

V Gibanju Svoboda so že pred današnjim glasovanjem dajali prednost izkušnjam dosedanjega sodnika Ilešiča, tudi v SD so bili njegovi izvolitvi naklonjeni, medtem ko so v Levici razmišljali, da je čas za “osvežitev” na tem položaju. Po naših informacijah je Ilešič kakšen glas dobil tudi iz opozicijske Nove Slovenije. Da bi ga podprl kdo iz SDS, pa ni bilo pričakovati. Njihov poslanec Danijel Krivec je na seji parlamentarne mandatno-volilne komisije sicer poudaril, da bi Ilešiču “v strokovnem smislu težko karkoli očitali”, a dodal, da njegovo nenehno ponavljanje mandatov “s higienskega vidika ni najboljše”. Člani MVK so na koncu predlagali le, naj poslanci izvolijo enega od dveh kandidatov.

Formalne pogoje za opravljanje funkcije sodnika na Sodišču EU v Luxembourgu so sicer izpolnjevali še Ana StaničSenko PličaničMiro Prek in Saša Sever. Ministrstvo za pravosodje je razpis za mesto kandidata za sodnika na Sodišču EU objavilo 18. junija lani, postopek imenovanja kandidata za eno mesto na Sodišču EU pa traja že skoraj dve leti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!