Divjad v zimskem času ogroža ne le pomanjkanje hrane, temveč tudi človek

Slovenija 12. Dec 202213:33 0 komentarjev
zima jelen srna
PROFIMEDIA

Čeprav so prostoživeče živali oz. divjad prilagojene na mrzel del leta, so takrat zaradi mraza in pomanjkanja hrane ogrožene. Dodatno jih ogroža človek s svojim neprimernim ravnanjem in posegi v njihovo življenjsko okolje, opozarjajo na kmetijskem ministrstvu.

Osnovna strategija preživetja divjadi pozimi je čim manj gibanja in nepotrebnega porabljanja energije, zato se umakne v tako imenovana prezimovališča, kjer ob skromni zimski prehrani potrebuje predvsem mir. Prav zato je pomembno, da se kot souporabniki življenjskega prostora živali zavedamo, da divjad vsako vznemirjanje moti in jo lahko tudi smrtno ogrozi.

Na ministrstvu tako opozarjajo pred dejavnostmi, kot so sprehajanje psov brez povodca, pohodi zunaj uhojenih poti, smučanje zunaj označenih smučišč ter vožnja z motornimi sanmi zunaj poligona. Ob tem je še posebej treba opozoriti na pogosto izpuščanje psov s povodcev, so zapisali v sporočilu za javnost. Pes namreč lahko pride v življenjski prostor divjadi, še posebej če jo začne preganjati, divjad pa se v visokem snegu že sicer težko giblje.

Pomanjkanje hrane, izguba dodatne energije zaradi mraza in še dodatno zaradi bega so za divjad lahko usodni, saj živali težko nadomestijo izgubljeno energijo. Oslabele živali pa postanejo še lažji plen, lahko zbolijo in nenazadnje shirajo, so opozorili.

Pozimi za divjad ustrezno skrbijo lovci, vsem ostalim na ministrstvu krmljenje živali odsvetujejo. Tisti, ki niso člani lovskih organizacij, naj ne poskušajo sami zalagati krmišč ali krmiti divjadi na neprimernih mestih oziroma v bližini človeških bivališč, so zapisali. To strokovno opravilo je treba prepustiti lovcem, saj lahko z nepravilnim krmljenjem divjadi povzročimo več škode kot koristi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!