Do boljšega položaja žensk tudi s prenovo preživninske politike

Slovenija 20. Feb 202316:14 2 komentarja
Luka Mesec Ministrstvo za delo
Borut Živulović /BOBO

Med ukrepi, ki jih vlada načrtuje za izboljšanje enakopravnosti spolov in položaja žensk, je minister za delo Luka Mesec naštel zmanjšanje plačne vrzeli in števila primerov nasilja nad ženskami, pohitritev ločitvenih postopkov in ureditev področja preživninske politike. Vlada želi, da bi država v tem postopku dobila vlogo posrednika, da se mami ali pa otroku ne bo treba pogajati z neplačnikom.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je pred mednarodnim dnevom žensk predstavil ukrepe, ki jih pripravljajo za izboljšanje enakopravnosti spolov in položaja žensk. Načrtujejo jih na področjih preprečevanja nasilja nad ženskami, preživninske politike, ločitvenih postopkov in ekonomskega položaja žensk nasploh.

Kot je pojasnil Mesec, je v pripravi resolucija o nacionalnem programu s področja enakih možnosti moških in žensk, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju. Predlogi, ki jih je pripravil strokovni svet za enakost spolov skupaj s široko civilno družbo, pa so razdeljeni v tri sklope: prvi zadeva delo, drugi reproduktivno zdravje in tretji izobraževanje.

Med skupinami, katerih položaj želijo izboljšati, je minister izpostavil upokojene ženske kot eno od socialno najbolj ogroženih skupin ter enostarševske družine. Kot je dodal, gre večinoma za samske mame, ki živijo z otroki, kar petina teh družin pa živi pod pragom tveganja revščine.

Kot še eno od problematik je navedel plačno vrzel, saj plače žensk zaostajajo za plačami moških, kar po navedbah Mesca ne velja le za zasebni sektor, ampak tudi na primer v zdravstvu in socialnem varstvu, kjer so plače žensk kar za 25 odstotkov nižje.

Resno za preventivo nasilja nad ženskami

Ministrstvo želi nasloviti tudi problem naraščajočega nasilja, samo lani je bilo tako po podatkih, s katerimi razpolaga, v Sloveniji kar 13 femicidov. Kar zadeva nasilje nad ženskami, želijo po eni strani centre za socialno delo čim bolj usmerjati v terensko delo, pomoč družinam, varne hiše, da bi ženske, ki bežijo pred nasiljem doma, primerno zaščitili in jim ponudili ustrezno zavetje. Resno pa bo treba delati na preventivi, začenši v šolah, kjer je treba otroke začeti izobraževati o teh problemih, o enakopravnosti med spoloma, odnosih med njimi, je poudaril Mesec.

Na ministrstvu zbirajo tudi pričevanja o tem, kako potekajo ločitveni postopki na centrih za socialno delo. Po pričevanjih s terena je, tako Mesec, namreč novela družinskega zakonika te postopke še poslabšala, postopki so dolgotrajni in psihično naporni za vse vpletene. Namen ministrstva je, da poskrbijo za hitrejše postopke, da ljudje ne bodo doživeli še dodatne travme.

Z namenom izboljšanja položaja enostarševskih družin želijo po njegovih napovedih urediti področje preživninske politike. Mama kot šibkejša stranka v postopku ali pa kar otrok sam, če je polnoleten, morata dostikrat preživnino terjati od očetov, najmanjša preživnina pa znaša 5,36 evra, je dejal Mesec.

Po njegovih besedah želijo, da država v tem postopku dobi vlogo pravega posrednika, da se mami ali pa otroku ne bo treba pogajati z neplačnikom. Če izplačil ne bo, pa bo država tista, ki bo vskočila. Prav tako nameravajo vzpostaviti preživninski kalkulator in določiti najnižjo možno preživnino.

Položaj upokojenih žensk bo, tako Mesec, treba nasloviti v okviru pokojninske reforme. Poskrbeti pa bo treba tudi za ustrezne mehanizme za vključitev priseljenk in Rominj v družbo, saj sta ob skupini socialno zelo izključeni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje