Do evropskega digitalnega potrdila po novem tudi s hitrim testom

Slovenija 16. Mar 202216:47 > 16:49 0 komentarjev
Covidno potrdilo
Yara Nardi/REUTERS

Od danes je na podlagi posodobljene različice aplikacije za izdajo potrdil evropsko digitalno potrdilo mogoče pridobiti tudi na podlagi pozitivnega rezultata hitrega antigenskega testa na koronavirusno okužbo, so sporočili z NIJZ. Do sedaj je potrdilo na podlagi tega namreč veljajo le v Sloveniji, ne pa tudi v drugih evropskih državah.

Slovenija je namreč 1. februarjem uvedla slovensko covidno potrdilo, za pridobitev katerega je bilo prebolevnost mogoče dokazati že s pozitivnim rezultatom hitrega antigenskega testa. To potrdilo se je sicer preverjalo z isto aplikacijo kot evropsko digitalno covidno potrdilo, vendar je veljalo samo v Sloveniji in se z njim ni dalo prehajati v druge države.

Z zadnjo, današnjo posodobitvijo aplikacije, pa bodo za izkazovanje potrjene okužbe za pridobitev evropskega potrdila poleg pozitivnega izvida PCR-testa upoštevani tudi pozitivni izvidi hitri testov, in sicer od vključno 30. januarja letos. Poleg tega so za izdajo digitalnega covidnega potrdila o cepljenju dodali še možnost za cepljenje s cepivom proizvajalca Novavax, ki je nedavno prispelo v Slovenijo, so še zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!