Dobra novica: v Mariboru strm padec cen daljinske toplote

Gospodarstvo 17. Jan 202216:07 > 18. Jan 2022 09:27 1 komentar
ogrevanje podražitev
Profimedia

Mariborčani bodo januarja plačali občutno nižjo ceno daljinske toplote kot decembra. Povprečna cena se znižuje za četrtino, kažejo podatki Agencije RS za energijo. Najvišjo ceno daljinske toplote med devetimi največjimi sistemi v državi bodo še naprej plačevali na Jesenicah, po občutni podražitvi pa tudi na Ravnah na Koroškem.

Ko je župan Maribora Saša Arsenović decembra zaradi visokih cen daljinske toplote odstavil direktorja Energetike Maribor Alana Perca, je ta za N1 drugim dejal, da se bodo z novim letom cenovni pritiski zmanjšali, saj ima Energetika Maribor za 2022 zakupljen plin.

Kot je pojasnil, so v podjetju lani prvič v zgodovini dobili ponudbo plinskih trgovcev za celoletni zakup plina za letošnje leto, ki so jo tudi izkoristili. “Predvideli smo mesečne količine plina, ki jih potrebujemo, tako da imamo plin zakupljen. Tako bodo tudi cene za odjemalce prihodnje leto padle,” nam je takrat pojasnil Perc.

Objava cen daljinske toplote za januar na straneh Agencije RS za energijo kaže, da se to uresničuje. V januarju naj bi se cena daljinske toplote v Mariboru znižala za 26,4 odstotka, na 116,92 evra za megavatno uro (EUR/MWh) z DDV.

Znižanje tudi na Jesenicah? Ne, napaka v poročanju.

Prve objavljene novice so kazale tudi na znižanje cen daljinske toplote na Jesenicah, ki naj bi bile ta mesec s 95,21 EUR/MWh za 35,7 odstotka nižje kot decembra, a smo v zvezi s tem agencijo pojasnili za dodatna pojasnila, saj nam je občinski distributer Enos OTE v odgovorih na novinarska vprašanja pojasnil, da cena megavatne ure ostaja enaka kot decembra.

Z agencije so nam sporočili, da “je prišlo do napake v izpolnjenem obrazcu poročanja s strani reguliranega distributerja ENOS OTE”.

Popravljeni podatki kažejo, da daljinska toplota v občini Jesenice ostaja najdražja med večjimi sistemi (147,88 EUR/MWh).

Dražja toplota na Koroškem

Po znižanju cen v Mariboru in obenem 16-odstotnem zvišanju cen na Ravnah na Koroškem ima koroško mesto drugi najdražji sistem daljinskega ogrevanja. Cena za megavatno uro po novem znaša 145 evrov.

Na Agenciji RS za energijo ugotavljajo, da je rast maloprodajnih cen še naprej odraz naraščanja cen energije, energentov in emisijskih kuponov na veleprodajnih trgih, ki “ne pojenja”. Zaradi znižanja v Mariboru pa se je povprečna cena za vseh devet največjih sistemov v državi, ki pokrivajo 70 odstotkov vseh odjemalcev daljinske toplote v državi, z januarjem (glede na december) znižala za 5,6 odstotka.

Cena se je dvignila tudi v Celju, a za bolj zmernih 10 odstotkov. Odjemalci bodo povprečno plačevali 96 evrov za megavatno uro.

Povprečna maloprodajna cena, januar 2022

(v oklepaju je sprememba cen glede na december 2021)

Velenje: 86,2 EUR/MWh (+ 0,0%)

Kranj: 91,3 EUR/MWh (+ 0,0%)

Celje: 96,1 EUR/MWh (+ 9,8%)

Slovenj Gradec: 96,7 EUR/MWh (+ 0,0%)

Maribor: 116,9 EUR/MWh (- 26,4%)

Ljubljana: 124,9 EUR/MWh (+ 0,0%)

Trbovlje: 142,1 EUR/MWh (+ 0,0%)

Ravne na Koroškem: 145,1 EUR/MWh (+ 16,25%)

Jesenice: 147,88 EUR/MWh (-35,6%)

Vir: Agencija RS za energijo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje