Dobra novica za upokojence

Slovenija 28. Feb 202206:04 > 06:19 7 komentarjev
upokojenci
Žiga Živulović/BOBO

Februarske pokojnine, ki bodo izplačane danes, bodo zaradi nedavne redne uskladitve 4,4 odstotka višje. Izplačan pa bo tudi poračun od 1. januarja. Pokojninski zavod bo za tokratno uskladitev na letni ravni skupno nakazal 268 milijonov evrov.

Sistemski pokojninski zakon določa, da se redna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi v 60 odstotkih upoštevajo rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin.

Uskladitev v višini 4,4 odstotka so izračunali glede na to, da se je povprečna mesečna bruto plača lani v primerjavi s povprečno bruto plačo za leto prej zvišala za 6,1 odstotka. Povprečna rast cen življenjskih potrebščin pa je lani znašala 1,9 odstotka. Kdor je doslej denimo prejemal 600 evrov pokojnine, je ta torej od 1. januarja višja za malenkost več kot 26 evrov in torej znaša malenkost nad 626 evrov.

Najnižja pokojnina od 1. januarja po podatkih pokojninskega zavoda znaša 294,78 evra, zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni znesek za vse z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, 653,75 evra, najnižji znesek invalidske pokojnine pa je 409,70 evra. Pokojnine so se sicer letos enkrat že povišale, saj je bila januarja izvedena izredna uskladitev. Tiste, uveljavljene do konca leta 2010, so se dodatno zvišale za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek.

Upokojenci s pokojnino do 732 evrov in prejemniki invalidskih nadomestil pa so sredi januarja v skladu z desetim protikoronskim zakonom prejeli tudi solidarnostni dodatek. Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je bilo januarja po podatkih pokojninskega zavoda 627.155.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje