Dolg dan za gorske reševalce: 23-letnica se je na zahtevno pot podala v bulerjih

Slovenija 20. Avg 202314:16 5 komentarjev
Reševanje GRZS
PU Kranj

Dežurna helikopterska ekipa za reševanje v gorah Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) je morala včeraj posredovati v šestih reševanjih. Večinoma so za pomoč prosili tuji turisti. Ena od planink se je na zahtevno turo podala v bulerjih.

Nekaj po 9. uri so gorski reševalci s helikopterjem Slovenske vojske poleteli na pomoč pohodnici, ki jo je obšla slabost na poti iz doline Lepene proti Krnskemu jezeru. Prepeljali so jo v zdravstveno ustanovo.

Okoli 14. ure so bili reševalci obveščeni o dveh 37-letnih alpinistih iz Hrvaške, ki sta se zaplezala v severozahodnem razu Cmira. Pri reševanju so sodelovali tudi gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana. Alpinista sta bila sicer ustrezno opremljena, so ob tem sporočili s kranjske policijske uprave.

Takoj po zaključeni akciji je helikopterska ekipa poletela na pomoč gorskim reševalcem GRS Bohinj, ki so nudili pomoč 62-letni planinki. Tej je med hojo s planine pri Jezeru proti planini Blato zdrsnilo, pri tem pa se je poškodovala. S helikopterjem so jo prepeljali v zdravstveno ustanovo.

Okoli 17. ure so reševalci poleteli na pomoč materi in sinu, ki si med sestopom z vrha Triglava proti Doliču poti nista upala več nadaljevati.

Nato so reševali 25-letnega planinca in 23-letno planinko iz Nizozemske, ki sta se nad smerjo Peto Žrelo na Storžiču zaplezala v megli. Kranjski policisti so opozorili, da sta bila oba neprimerno opremljena, brez čelad, brez varovalnih pasov in v neprimerni obutvi. 23-letna planinka je bila obuta v bulerje. Bili sta tudi brez planinskega in alpinističnega znanja, so dodali policisti. S helikopterjem so ju prepeljali v dolino.

Zadnje reševanje so opravili okoli 20.30 ure na vrhu Skalaške smeri v Severni Triglavski steni, kjer so obtičali trije alpinisti. 33-letna in 31-letna državljana Slovaške in državljan Kanade so po navedbah policije v steno vstopili zelo pozno, in ker so plezali zelo počasi, jih je ujela tema. Opreme za bivakiranje niso imeli. Tudi v tem primeru so helikopterski ekipi pomoč pri reševanju nudili gorski reševalci GRS Mojstrana.

Policija ob tem ponovno opozarja na nevarnosti v gorah ter pohodnike in alpiniste prosi za odgovorno ravnanje. “Kritičen je lahko vsak korak, vsak prijem, vsak gib, vsako dejanje. Želimo si le, da bi varno prispeli domov. Zato pazite nase in na tiste, ki so v gorah skupaj z vami.”

Pozivajo še, da pred odhodom preverijo prometne razmere in razmere v gorah. Nekatere planinske poti so namreč še vedno zaprte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje