Dolg Jureta Jankovića pomagal plačati hrvaški odvetnik

Slovenija 21. Jun 202106:00 > 06:46 0 komentarjev
Jure Janković
Žiga Živulović jr./BOBO

Spletni portal Pod črto je danes razkril, da je del tri milijone evrov visokega dolga Jureta Jankovića do Marjana Pišljarja poplačal hrvaški odvetnik Miroslav Plišo. Njegovo podjetje Big Step iz Hongkonga je leta 2013 Pišljarju nakazalo 1,2 milijona evrov.

Jure Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića, si je leta 2009 od podjetnika Marjana Pišljarja izposodil tri milijone evrov. Del tega dolga, 1,2 milijona evrov, je leta 2013 poravnalo podjetje Big Step iz Hongkonga, za katerim stoji hrvaški podjetnik Miroslav Plišo, je danes poročal spletni portal Pod črto. Plišo je bil namreč direktor in lastnik Big Stepa.

Izvor denarja ni znan

Ostaja pa vprašanje, zakaj je Plišo to storil in od kod izvira denar, ki ga je nakazal Pišljarju. Z Juretom Jankovićem novinarjem Pod črto ni uspelo stopiti v stik, z ljubljanske občine pa so dobili odgovor, da vprašanja nimajo zveze z občinskimi posli. Pojasnil niso dobili niti od Pliša, ki jim je odvrnil, da se vprašanja nanašajo na poslovanje zasebnih podjetji, ki niso povezana z javnimi uslužbenci ali javnimi osebami.

Plišo se v zadnjih letih ukvarja predvsem z luksuznim turizmom, v davčnih oazah pa je imel več podjetij, še navaja Pod črto. Pridobili so podatke, da je Plišo v Hongkongu deloval prek vsaj štirih podjetji. Že prej je bilo znano, da je bil lastnik podjetja Thillay Limited z Deviških otokov.

Posojilo za zemljišča

Jure Janković si je denar izposodil za nakup zemljišč v ljubljanski občini, Pišljar pa si je prizadeval vračilo izterjati že od leta 2010. Najprej je želel, da se kredit poplača s prodajo deleža podjetja Electa Holding, ki je bilo v lasti družine Janković, a zaradi zadolženosti podjetja prodaja ni uspela. Novembra 2012 so rubežniki zasegli premično premoženje v hiši, ki je bila v lasti Zorana Jankovića, Jure Janković pa je v njej živel. Zoran Janković je takrat izjavil, da je za sinov dolg izvedel leta 2011, da mora sin dolg vrniti in da se bodo, “če se bo karkoli zgodilo, doma usedli in se pogovorili, kaj od premičnega premoženja bomo prodali”.

V letu 2013 naj bi Jure Janković vrnil tudi preostanek dolga. Pišljar je dobil omenjeno hišo, katere vrednost je bila po besedah Zorana Jankovića 300.000 evrov. Od kje so poplačali preostanek terjatve, ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!