Sirena na Koroški Beli tudi nocoj naznanila evakuacijo

Slovenija 06. Avg 202309:15 > 15:56
Evakuacija na Koroški Beli
Sobotna evakuacija na Koroški Beli (Foto: PU Kranj)

Domačini so morali tudi danes do 20. ure zapustiti Koroško Belo, ki jo še vedno ogroža plaz. Kot je za N1 povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Jesenice Igor Arh, bo odrejena evakuacija naselja tudi tokrat veljala do 7. ure zjutraj.

Na Koroško Belo so se zjutraj po nočni evakuaciji, ki so jo pristojni odredili zaradi plazu nad krajem, lahko vrnili prebivalci. Vendar so morali ti domove danes zvečer znova zapustiti.

Kot je za N1 povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Jesenice Igor Arh, so od 20. ure do 7. ure zjutraj znova odredili evakuacijo. “Pristojni so opravili ogled plazu in odločili smo se, da nadaljujemo ukrepe, ki so veljali včeraj,” je povedal Arh.

Kot so kasneje sporočili z občine Jesenice, so strokovnjaki z geološkega zavoda in predstavniki civilne zaščite pregledali strugo potoka Bele in izvedli ponovno slikanje z dronom. Ker je zanka alarmnega sistema na plazu zaradi visokega vodostaja vode deaktivirana, ga še vedno 24 ur na dan vizualno nadzorujejo. Ker pa to ponoči ni popolnoma zanesljivo, so morali domačini domove po 20. uri zapustiti. Začetek evakuacije je tudi tokrat naznanila sirena.

Koroško Belo so morali tako kot včeraj zapustiti prebivalci, ki živijo na območju: Gorska pot, Koroška cesta, Nova ulica, Partizanska pot, Prosvetna cesta, Stranska pot, Ulica Karla Prežlja, Cesta Viktorja Svetina, Cesta talcev, Na Lehah, Cesta Ivana Cankarja, Potoška pot. Od 17. ure velja na območju celotnega naselja omejeno gibanje, dovoljen pa je samo lokalni promet.

Informacijska točka in psihosocialna pomoč

Prebivalci lahko za vse informacije kličejo na komunikacijsko informacijsko točko na telefonsko številko 030 787 507. Za vse, ki bi jo morebiti potrebovali, je zagotovljena tudi psihosocialna pomoč na številki 04 583 46 01 (CSD Jesenice). Za prevoz občanov, ki nimajo svojega lastnega prevoza lahko pokličete na 041 623 565 (Robert Sušanj).

Namestitev prebivalcev v nočnem času so od 17. ure naprej organizirali v telovadnici osnovne šole Prežihovega Voranca na Jesenicah. S seboj so lahko prebivalci vzeli tudi hišne ljubljenčke, sporoča jeseniška občina. Za osebe, ki potrebujejo posebno in zdravstveno nego, je namestitev organizirana v Domu Franceta Bergelja na Jesenicah. Na Koroški Beli bo ponoči zaprt plinovod, izpraznjene hiše pa bodo ponoči nadzorovali policisti.