Evakuacija Koroške Bele: večina izseljena, 28 prebivalcev ostalo

Slovenija 05. Avg 202308:50 > 21:06 0 komentarjev
Območje evakuacije naselja Koroška Bela
Območje evakuacije naselja Koroška Bela (Foto: Občina Jesenice)

Po tem, ko so pristojni zaznali aktivnosti na plazu nad naseljem Koroška Bela na območju jeseniške občine, so se odločili za preventivno evakuacijo tamkajšnjih prebivalcev. Gre za okoli 900 ljudi, se je pa 28 prebivalcev odločilo, da na lastno odgovornost ostanejo. Kakšno je stanje na plazu?

Malo po tretji uri zjutraj se je na Koroški Beli (naselju v občini Jesenice) oglasil alarm, ki opozarja na možnost sprožitve zemeljskega plazu nad vasjo. Kot so sporočili z občine, so pristojni ugotovili, da je bila pretrgana zanka na plazu Urbas.

“Ugotovljeno je bilo, da je prišlo do površinske splazitve,” so dodali.

Kakšno je stanje?

Pristojni so ugotovili, da je plaz Urbas aktiven. “Še vedno se nadaljuje nadzor v realnem času,” so sporočili z občine. Danes so si plaz sicer ogledali civilna zaščita, hidrolog in geolog iz Geološkega zavoda Slovenije. Območje plazu so posneli tudi z dronom, a zaradi velike zaraščenosti terena posnetki ne kažejo verodostojnega stanja. Ponoči bo prav tako še deževalo. “Vremenska napoved za danes ponoči predvideva še 10 mm padavin na kvadratni meter in jutri popoldne še dodatnih 40 mm padavin na kvadratni meter. Glede na stanje na plazu strokovne službe ne morejo zagotoviti stabilnosti plazu,” pravijo na občini.

V veljavi ostaja splošna nevarnost. V nedeljo bodo okoli 8. ure strokovnjaki opravili nov pregled terena, nato bo okoli 12. ure sledil operativni sestanek štaba civilne zaščite. Po sestanku bodo objavili nova navodila za prebivalce.

Prebivalci morali zapustiti domove

Ob 20. uri je začela veljati evakuacija prebivalcev, začetek so nakazali z alarmom. Evakuacija velja za prebivalce, ki živijo na naslednjih ulicah oziroma območju: Gorska pot, Koroška cesta, Nova ulica, Partizanska pot, Prosvetna cesta, Stranska pot, Ulica Karla Prežlja, Cesta Viktorja Svetina, Cesta talcev, Na Lehah, Cesta Ivana Cankarja, Potoška pot.

Gre za okoli 900 prebivalcev, od tega pa se jih je 28 odločilo, da na lastno odgovornost ostanejo v naselju. 3 ekipe gorske reševalne službe bodo z zdravniki na terenu prisotne celo noč.

Evakuacija bo trajala predvidoma do nedelje, do 7. ure.

Informacijska točka in psihosocialna pomoč

Prebivalci lahko za vse informacije kličejo na komunikacijsko informacijsko točko na telefonsko številko 030 787 507. Za vse, ki bi jo morebiti potrebovali, je zagotovljena tudi psihosocialna pomoč na številki 04 583 46 01 (CSD Jesenice).

Pripravljena telovadnica za evakuacijo
V telovadnici Osnovne šole Prežihov Voranc so pripravljena ležišča za tiste, ki nimajo nadomestnega bivališča. (Foto: Občina Jesenice)

Večina prebivalcev je odšla k sorodnikom ali prijateljev. Namestitev za tiste prebivalce, ki nimajo kam, – gre za 19 ljudi – je v nočnem času organizirana v telovadnici OŠ Prežihovega Voranca na Jesenicah. V namestitveni točki je poskrbljeno za ležišča, odeje in vzglavnike, tople napitke in suhe obroke.

Za osebe, ki potrebujejo posebno in zdravstveno nego, je namestitev organizirana v Domu Franceta Bergelja na Jesenicah. Trenutno so tam tri takšne osebe.

Preventivno zaprli plinovodno omrežje

Podjetje JEKO d.o.o. je preventivno zaprlo plinovodno omrežje za celotno Koroško Belo. Poleg ogroženega območja bosta tako jutri do 7. ure brez plina tudi Ulica Janeza Šmida in Sončna pot. Uporabniki plinovoda bodo brez tople sanitarne vode.

V nedeljo izjemoma odprt Mercator Hipermarket na Jesenicah

Kot je znano, je poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan izdal odlok, po katerem bodo prodajalne, ki prodajajo živila, tehnično blago, otroško opremo, v času intervencije zaradi poplav lahko ne glede na določbe zakona o trgovini odprte tudi ob nedeljah in praznikih. Za območje Jesenic to pomeni, da bo jutri izjemoma odprt Mercator Hipermarket (blizu Bolnišnice Jesenice).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!