Dopust 2023: pripomb na cene veliko, (zdaj odprti) kampi na Hrvaškem pa polni

Potovanja 21. Mar 202306:00 1 komentar
morje, hrvaška
Profimedia

Kljub višjim življenjskim stroškom si turistični ponudniki že manejo roke. Povpraševanje je veliko, gostje so rezervacije opravili prej kot v preteklih letih, ponekod se polnijo še zadnje sobe. "Opažamo, da je rezervacij za prvi maj celo več kot lani in so na približno enakem nivoju kot leta 2019," so povedali v turistični agenciji Relax. Koliko nas bo letos stal dopust?

“Vse, ki si želijo za prvomajske počitnice dopustovati, pozivamo, naj pohitijo, saj se destinacije hitro polnijo. Tako si bodo zagotovili nastanitev, ki si jo želijo, pa tudi dobro ceno,” je stanje rezervacij opisal Miha Širca iz potovalne agencije Kompas.

Po njegovih besedah se visoke cene življenjskih stroškov ne odražajo na povpraševanju po potovanjih. “Za prvomajske počitnice je že zelo veliko rezervacij, letos je povečano povpraševanje za križarjenja po vzhodnem in zahodnem Sredozemlju, saj so bile kabine razprodane že februarja, na hrvaški obali pa prednjačita predvsem Istra in Kvarner.”

Dejal je, da je veliko zanimanja tudi za potovanja z avtobusi, še več kot prejšnja leta pa za potovanja z letali. Slovence zanimajo Italija, Španija in Portugalska, pa tudi bolj eksotične destinacije na drugih celinah, kot so Mavricij, Sejšeli, Maldivi, Egipt, Turčija, Jordanija in Oman.

Poleg omenjenih sta letos po besedah Jožeta Režonje iz turistične agencije Relax pravi hit še Dubaj in Zanzibar, Hrvaška pa kot klasična destinacija Slovencev ostaja v ospredju.

“Cene, ki so v naši agenciji v povprečju višje za od 8 do 12 odstotkov, nimajo pretiranega vpliva. Hotel Corinthia na Krku imamo za prvomajske praznike že razprodan, tri četrtine kapacitet v hotelu na Braču, kjer pričakujemo 600 svojih gostov, je polnih,” je dejal Režonja. Po njegovih besedah je letos celo več prvomajskih rezervacij kot lani, številke pa se približujejo ravni iz leta 2019.

Hrvaško je lani obiskalo skoraj 19 milijonov turistov, ki so ustvarili 105 milijonov nočitev, kar je že skoraj toliko kot v predcovidnem letu 2019. Med tujimi gosti so največ nočitev ustvarili Nemci (24,9 milijona), takoj za njimi pa so z 10,1 milijona nočitev že Slovenci. Na tretjem mestu so Avstrijci (8,2 milijona).

Širca je dodal, da so v Kompasu, kjer so cene aranžmajev višje za okoli 10 odstotkov, povpraševanja veseli, a je obenem priznal, da jih je nekoliko presenetilo, kako veliko je. “Na Hrvaškem se polnijo še tiste zadnje sobe. Vidi se, da zaradi pandemije ljudje nekaj časa niso potovali.”

Opozoril je na trend, ki so ga letos zaznali med hrvaškimi hotelirji. Po njegovih besedah se lahko zgodi, da bodo dvignili cene tik pred zdajci. “Tista cena, ki velja danes, čez nekaj tednov morda ne bo več aktualna, in lahko se zgodi, da bo – kakor nakazuje trenutni trend – občutno manj last minute ponudb, kot smo bili vajeni.”

V kampih cene višje za 20 odstotkov: “Še malo počakajte, pa ne bo nič več na voljo”

Da se bodo cene na Hrvaškem še spreminjale, meni tudi urednik portala Avtokampi.si Klemen Hren. “Manj parcel za kampiranje in mobilnih hišic bo na voljo, višja bo cena,” je povedal za N1. Kot razlog je navedel, da so kampi v primerjavi z drugimi turističnimi namestitvami, denimo hoteli, na slabšem. Cene, ki so v kampih veljale lani, so oblikovali že septembra oziroma oktobra leta 2021 in jih med sezono niso mogli spreminjati. Zato letos mnogi kampi ne bodo imeli več fiksnih cenikov.

Kampiranje se letos draži od 15 do 20 odstotkov, odvisno od tržišča. “Na Hrvaškem se bodo podražitve bolj približale 20 odstotkom, saj so poleg draginje, s katero se spoprijemajo vse države, na Hrvaškem sprejeli še evro. Spomnimo se, kaj se je s cenami pri nas dogajalo leta 2007.”

Na portalu so preverili ceno nočitve za dve odrasli osebi in enega otroka doma pri južnih in zahodnih sosedih. Ugotovili so, da se na Hrvaškem cene (trenutno) gibljejo med 70 in 100 evrov na noč, cene v boljših kampih stotico tudi presegajo. Cena nočitve v kampu v Italiji v smeri Benetk v povprečju stane med 80 in 120 evrov, v slovenskih kampih, ki so bolj urejeni, imajo bazen, otroška igrišča ali organizirano otroško animacijo, pa nočitev stane okoli 70 oziroma 80 evrov.

morje, hrvaška, dopust, kamp
Profimedia

“Spletnih komentarjev oziroma pripomb je v turizmu tako kot v športu vedno veliko. Že sedem let vsi govorijo, da je vse predrago, na drugi strani pa imamo trenutno v hrvaški Istri odprtih pet oziroma šest kampov in vsi so vsak konec tedna polni,” je dejal.

Po njegovih besedah je stanje rezervacij zelo dobro, celo boljše kot lani. “Kaže, da bo sezona odlična. Še malo počakajte, pa ne bo nič več na voljo,” je opozoril.

Slovencem priporoča, da za glavni dopust izkoristijo termine, preden Nemci in Nizozemci začnejo šolske počitnice, torej med 15. junijem in 15. julijem. “Če vam služba tega ne omogoča, se morate sprijazniti, da bo gneča in da bo veliko stvari že zasedenih. To luknjo se izplača izkoristiti predvsem družinam, ki nimajo šoloobveznih otrok, saj so ponudbe lahko precej ugodne.” Razlika za isto parcelo v glavni sezoni je denimo v kampu Straško na Pagu 11 evrov na noč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje