Kampiranje kot luksuz: kampi na Hrvaškem višajo cene in opuščajo fiksne cenike

Gospodarstvo 08. Feb 202306:07 13 komentarjev
kamp na Hrvaškem
Žiga Živulović jr./BOBO

Poletne počitnice na Hrvaškem bodo za ljubitelje kampiranja letos dražje. Za enoletni najem parcele bo treba odšteti med 300 in 500 evrov več, za okoli 20 odstotkov pa bo dražje tudi kampiranje. Zaradi vse več negotovosti pa si lahko obetamo tudi velike spremembe na trgu: kamp bo treba rezervirati tako kot hotel.

Slovenci med poletno sezono množično dopustujemo na Hrvaškem. Samo lani so tam ustvarili dobrih deset milijonov nočitev. Zadnja leta pa je med turisti iz Slovenije vse bolj priljubljeno tudi kampiranje. In če je nekoč veljalo, da je dopust v kampu relativno poceni, se zadnja leta to spreminja.

Tudi letos bodo kampiranje, pavšali in najemi mobilnih hišic dražji. Kot je za N1 povedal urednik spletne strani Avtokampi.si Klemen Hren, bo kampiranje v hrvaških avtokampih v primerjavi z lani v povprečju dražje za 20 odstotkov, pavšali (letni zakupi parcel v kampih) pa bodo v povprečju višji za med 300 do 500 evrov. To pa pomeni, da bo povprečen pavšal po novem stal med 3.500 in 4.000 evri. Enoletni najem parcele je lahko tudi cenejši ali dražji, to je odvisno od številnih dejavnikov, med drugim od kampa, lege in velikosti parcele.

Za letni najem parcele v kampu Veli Jože v Savudriji boste tako na primer odšteli od 2.300 do 2.500 evrov, za parcele bliže morja pa od 2.900 do 3.100 evrov. V kampu Lanterna v Poreču, ki velja za enega boljših kampov, saj ima tudi ogrevan bazen, pa boste za pavšal odšteli najmanj 4.300 evrov in največ 8.700 evrov za parcelo ob morju. Podrobne cene za kampe na Hrvaškem si lahko ogledate na spletni strani Avtokampi.si.

In zakaj tolikšen dvig cen? To je posledica splošnega dviga vseh cen, ki ga v evropskih državah beležimo zadnje leto, od začetka vojne v Ukrajini. Naš sogovornik pa pravi, da je Hrvaška pri tem še v slabšem položaju, ker so s kune prešli na skupno evropsko valuto evro. Ob tem je spomnil na prevzem evra v Sloveniji, kar je pri nas povzročilo precejšen dvig cen. Nekaj podobnega lahko zato po njegovih besedah pričakujemo tudi na Hrvaškem, to pa sproži verižno reakcijo, ki bo vse skupaj dodatno podražila.

Velike spremembe pri rezervaciji kampov

Ob tem pa Hren napoveduje velike spremembe na tem trgu. Kot pojasnjuje, so kampi v primerjavi z ostalimi namestitvami, na primer hoteli in apartmaji, na slabšem, saj se cene za najem ne oblikujejo dinamično med sezono. Cene, ki so v kampih veljale leta 2022, so tako oblikovali že septembra oziroma oktobra leta 2021. Po njegovih besedah mora namreč večina najboljših kampov, ki sodelujejo s tujimi agencijami in partnerji, kot je na primer nemški ADAC, že jeseni sporočiti cene za naslednjo sezono. Ko so se cene v začetku lanskega leta začele rasti, jih v kampih niso mogli več spreminjati.

kamp na Hrvaškem
PROFIMEDIA

Ravno zaradi tega in negotovih razmer na trgu se je veliko kampov odločilo, da ne bo imelo več fiksnih cenikov, ki so bili običajno dostopni na njihovi spletni strani. Cene si je mogoče ogledati le še prek rezervacijskih sistemov, kar kampom omogoča, da jih prek sezone še nekoliko spremenijo in prilagodijo.

Naš sogovornik napoveduje, da bo v naslednjih letih podoben sistem, kot velja pri rezervaciji hotelov in nakupu letalskih vozovnic, uvedli tudi kampi. Če si neko parcelo rezerviral danes, ta cena velja. Če pa boš neko parcelo v kampu kupil v zadnjem hipu, je lahko tudi do 30 odstotkov dražja. Ta sistem sicer že uporabljajo nekateri najboljši in največji kampi, ki delujejo v sklopu turističnih podjetij in si lahko to privoščijo. Manjši kampi, zlasti v Dalmaciji, pa za zdaj ostajajo pri starem sistemu.

Dražji tudi kampi v Sloveniji

Tudi cene v slovenskih kampih so se letos dvignile za med 10 in 15 odstotki, pravi Hren. Za kampe v Sloveniji je sicer značilno, da je veliko manj pavšalov oziroma rezervacij parcel. Ob morju in ob reki Kolpi so načeloma vse parcele, ki so namenjene za to, zasedene. V Posočju pa kampi te možnosti večinoma ne ponujajo, saj večjega interesa za tovrstni najem tam ni.

Med turisti na Hrvaškem pa so v kampih vse bolj priljubljene tudi počitniške hišice. Hrvaška ima sicer v predpisih določeno, da je lahko v kampih do 40 odstotkov parcel zasedenih z mobilnimi hiškami. Te pa so primerne zlasti zato, ker z njimi podaljšujemo sezono: nekdo, ki poletje ob morju preživlja v šotoru, gre lahko prvega maja v mobilno hišico. Tudi cena teh hišic se je v zadnjih letih močno dvignila. Včasih je bilo treba za najem odšteti 200 evrov na noč, zdaj pa takšen najem stane med 400 in 500 evri.

Ob vseh podražitvah pa imajo nekateri delodajalci v turizmu tudi težave s kadrom. Hren pravi, da imajo podjetja težave z iskanjem kadra, zlasti tam, kjer gre za sezonske zaposlitve. Kot je dejal, na Hrvaškem nekatera podjetja, ki upravljajo s kampi, ljudi zaposlijo za celo leto, pa čeprav potem delajo le od aprila do oktobra, ko traja sezona v kampih. V nasprotnem primeru bi se lahko zgodilo, da do začetka sezone ne bi našli delovne sile.

Hrvaško je lani obiskalo skoraj 19 milijonov turistov, ki so ustvarili 105 milijonov nočitev, kar je že skoraj toliko kot v predcovidnem letu 2019. Med tujimi gosti so največ nočitev ustvarili Nemci (24,9 milijona), takoj za njimi pa so z 10,1 milijona nočitev že Slovenci. Na tretjem mestu so Avstrijci (8,2 milijona).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje