120 dostavljalcev Wolta in Glova v času kosila stavkalo: “Dovolj imamo”

Gospodarstvo 12. Maj 202310:59 > 16:23
Stavka dostavljalcev
Sindikat Mladi Plus

Dostavljalcem hrane je prekipelo. Ker sta podjetji Wolt in Glovo zavrnili začetek pogajanj o kolektivni pogodbi, je okoli 120 dostavljalcev v času kosil za dve uri prekinilo svoje delo. "Dovolj imamo ignoriranja. Wolt zavaja s svojimi anketami, ki prikazujejo, kako zelo zadovoljni naj bi bili dostavljalci. Če bi bilo to res, danes ne bi stavkali," je na današnji konferenci svojo izkušnjo z omenjenima platformama opisal dostavljalec Janez. V podjetjih Wolt in Glovo medtem zagotavljajo, da so pripravljeni na dialog.

Ker so v podjetju Wolt in Glovo, ki omogočata dostavo iz restavracij in trgovin, zavrnili zahtevo sindikata dostavljalcev za začetek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe, so dostavljalci v petek med 11. in 13. uro stavkali.

“To je čas malic in kosil ter je relativno veliko dostav. Stavka je najbolj učinkovita, če ima kakršnekoli ekonomske posledice za delodajalca oziroma podjetje. Zato so dostavljalci izbrali to uro,” je za N1 pred novinarsko konferenco pojasnila Mojca Žerak iz sindikata Mladih plus, pod katerim deluje sindikat dostavljalcev.

Po njenih besedah je stavkalo približno 120 raznašalcev hrane. “Wolt in Glovo konkretnih številk, koliko dostavljalcev imata v Ljubljani, ne razkrivata. Sklepamo pa, da ima Wolt v prestolnici do največ 500 aktivnih dostavljalcev, Glovo pa med približno 200 in 300,” je nanizala Žerak. “Jezni so, dovolj imajo zavajanja,” je jasna Žerak. Dodala je, da imajo stavkajoči le eno zahtevo – podjetji naj pristopita k pogajanjem.

“Dovolj imamo ignoriranja. Poskušali smo vzpostaviti dialog z vodstvom. Imeli smo celo sestanke z vodstvom Glova in Wolta, a nismo bili slišani in upoštevani. Ti sestanki niso prinesli nobenih rezultatov, zato želimo stvari urejati sistemsko. Zahtevamo pogajanja, dogovori morajo biti zapisani črno na belem. Wolt zavaja s svojimi anketami, ki prikazujejo, kako zelo zadovoljni naj bi bili dostavljalci. Če bi bilo to res, danes ne bi stavkali,” je svojo izkušnjo z omenjenima platformama opisal dostavljalec Janez.

“Stavkovne aktivnosti bomo zaostrovali”

Da je dovolj, je bil jasen tudi Jernej Kastelic iz sindikata Mladi Plus, ki je dodal, da so nad odgovorom obeh dostavljalskih podjetij, ki sta zavrnili poziv sindikata k pogajanjem, ogorčeni. “Danes opozorilno stavkamo z eno stavkovno zahtevo: pristop h kolektivnim pogajanjem s sindikatom dostavljalcev.” Če podjetji ne bosta izpolnili stavkovne zahteve in pristopili k pogajanjem, so v sindikatu napovedali zaostrovanje stavkovnih aktivnosti.

Cilj je sklenitev kolektivne pogodbe

Spomnimo, da je sindikat pred dnevi na sedeža Wolta in Glova v Ljubljani predal zahtevo za pristop k pogajanju, a so v družbi zahtevo zavrnili, saj da za pogajanja in za organiziranje dostavljalcev ne obstaja pravna podlaga.

Rok za pristop k pogajanjem je bil torek, 9. maj, a je sindikat dostavljalcev dan kasneje od vodstev Wolta in Glova prejel odgovore, “ki jasno izkazujejo, da ne želijo pristopiti k pogajanjem in ne spoštujejo socialnega dialoga. V svojih odgovorih celo lažejo in zavajajo, saj se pretvarjajo, da ni pravne podlage za organiziranje dostavljalcev in začetek kolektivnih pogajanj.”

V sindikatu trdijo, da to ne drži, saj je “organiziranje delavk in delavcev osnovna človekova pravica, ki je v Sloveniji zavarovana z ustavo”. Dostavljalci so sindikat ustanovili sredi aprila, kaplja čez rob, ki je vodila v vzpostavitev sindikata, pa je bila sprememba plačilnega sistema pri obeh podjetjih pred dvema mesecema. “Nekateri dostavljalci so takrat izgubili med 20 in 30 odstotkov dohodka – in to v času draginje,” je še pojasnila Žerak.

V številnih evropskih državah že obstajajo kolektivni dogovori med dostavljalci in platformnimi podjetji. “Kolektivne pogodbe, ki urejajo delo platformnih delavcev, že obstajajo na Finskem, v Španiji, Italiji, Avstriji, na Švedskem in Danskem,” je povedala Žerak.

Wolt in Glovo o odprtosti za dialog

Iz podjetja Wolt so za N1 sporočili, da jih je sindikat o svoji “aktivnosti obvestil danes ob 10.56”. Na vprašanje, ali je stavka kakor koli vplivala na njihovo podjetje, konkretno niso odgovorili. Zapisali so: “Wolt sodeluje z več kot 800 tedensko aktivnimi dostavnimi partnerji v Sloveniji, današnji dan pa poteka kot vsi deževni petki doslej.”

Po informacijah Wolta je protestiralo okoli 10 dostavljalcev, medtem ko je sindikat ocenil, da se jih je stavki pridružilo okrog 120. Glovo podatka o številu dostavljalcev, ki uporabljajo njihovo platformo in so se shoda danes udeležili, nima. “Poskrbeli pa smo, da ni prišlo do večjih motenj pri dostavi naročil, oddanih prek platforme,” so pojasnili.

Ob tem so v Woltu zanikali, da so v času napovedanega protesta urno postavko dvignili za 80 odstotkov. Po njihovih pojasnilih se pri zaslužkih upoštevajo tudi drugi dejavniki, kot je vreme. “Upoštevajoč vremensko napoved, smo dostavne partnerje v sredo obvestili, da bodo v četrtek zaradi dežja prejeli dodaten bonus na dostavo, prav tako smo jih tudi v četrtek obvestili, da bodo zaradi dežja danes prejeli bonus,” so pojasnili.

Po njihovih navedbah so se s sindikatom nazadnje srečali marca. “Takrat smo pojasnili, da na lokalni in evropski ravni podpiramo delo Evropske komisije pri zagotavljanju smernic za države članice, s katerimi bodo samozaposlenim utrli pot do kolektivnih zastopanj. Strinjamo se, da je dobro, da imajo tudi samozaposleni možnost zastopanja svojih interesov,” menijo v podjetju Wolt. Zapisali so, da jim zadovoljstvo dostavnih partnerjev veliko pomeni, zato bodo dialog nadaljevali. “Verjamemo, da so pogovori bistvenega pomena za konstruktivno skupno sodelovanje, zato bomo tudi nadaljevali pogovore z vsemi deležniki, vključno s sindikatom Mladi plus,” so še zapisali.

V Glovu so za N1 poudarili, da so ravnali v dobri veri in skrbno ocenili zahteve “združenja” samozaposlenih Mladi Plus s pravnega vidika. “Takšen je bil naš pristop že v preteklosti in ponovno smo ga ubrali v našem odzivnem pismu. Poudarjamo, da smo vselej odprti za dialog, da bi želeli razumeti potrebe in iskati konstruktivne rešitve za vsa vprašanja,” so dodali. Zapisali so še, da spoštujejo pravice vseh svojih deležnikov, kar vključuje tudi pravico do shodov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.