Dotrajan bazen, smrad in drago ogrevanje: kdo bo rešil težave Jeseničanov?

Jeseniški kandidati
N1/FACEBOOK/BOBO

Na lokalnih volitvah imajo na Jesenicah pet županskih kandidatov, ki se bodo morali soočiti z vedno bolj perečimi težavami občanov. Med stvarmi, ki najbolj bodejo v oči, sta zagotovo drago ogrevanje in ponavljajoče se težave s pitno vodo, a to še zdaleč nista edini težavi, ki bi ju bilo treba v jeseniški občini urediti.

Jeseniško občino zadnja štiri leta vodi Blaž Račič, nekdanji novinar, ki se je kot dolgoletni dopisnik Dela z Gorenjske, prelevil v župana. Namesto poročanja o težavah, je tako moral težave začeti reševati. Kako uspešen je bil pri tem? Sam pravi, da ima po enem mandatu precej boljši vpogled v potrebe in izzive občine, da pa je osnovno vprašanje, kako zagotoviti dovolj sredstev za to, kar na Jesenicah potrebujejo. Kot glavno težavo Jesenic vidi pomanjkanje prostora, zato se denimo zavzema za gradnjo garažnih hiš. Med prioritetami izpostavlja tudi energetsko sanacijo javnih objektov, krepitev gospodarske dejavnosti in posodobitev javne infrastrukture, med njimi bazena.

Prav zaprtje dotrajanega bazena je eden od očitkov, s katerimi se Račič v zadnjem obdobju spopada. Soočiti se je moral tudi s težavami občanov zaradi dragega ogrevanja, smradu z deponije Mala Mežakla in kaljenja vodnega vira. Kot je zagotovil, se kup zbaliranih odpadkov vztrajno zmanjšuje. Na vodnem zajetju pa tečejo priprave na izgradnjo UV dezinfekcije.

Kdo so Račičevi izzivalci?

Račič ima sicer štiri izzivalce. To so Peter Bohinec (SD), Andrej Vastl (SDS), Sabina Mulalić (Gibanje Svoboda) in nestrankarska kandidatka Eva Mlakar.

Kandidatka Gibanja Svoboda Sabina Mulalić je razočarana nad vodenjem in stanjem jeseniške občine. 40-letna kandidatka, ki je zaposlena v zdravstvu, je izpostavila, da čuti bolečino občine, ki jo povzročajo vse višji stroški in potrebe po vseh spremembah, po katerih občina hrepeni že več kot 15 let. “Ogrožena je čista pitna voda, zmanjšati je treba stroške ogrevanja, urediti komunalo, bazen, otroška igrišča, potrebujemo razloge, da se počutimo dobro doma, na Jesenicah,” je poudarila.

Državna notranja revizorka, 37-letna Eva Mlakar, ki kandidira s podpisi volivcev ter z neodvisno listo Za boljše Jesenice, pravi, da zaznava veliko nezadovoljstva nad stanjem v občini. Prepričana je, da lahko s svojimi izkušnjami, znanjem in širino prekine stagnacijo in ustvari premik k boljši prihodnosti za vse. V volilnem programu predstavlja svoje predloge za rešitev ključnih izzivov občine.

SD, ki je na Jesenicah tradicionalno močna, v boj za župansko funkcijo pošilja 47-letnega managerja in predsednika jeseniškega hokejskega kluba Petra Bohinca. Kot pravi, kandidira, ker Jesenice po dolgih letih stagnacije nujno potrebujejo ljudi z vizijo. Sam ima izkušnje in znanja, ki jih je pridobil skozi leta delovanja na različnih funkcijah na ministrstvih. Aktivno bi iskal rešitve tako za že dolgotrajne probleme občine kot tudi za tiste, ki so se pojavili v zadnjem obdobju.

Kandidat SDS Andrej Vastl, ki ga podpira tudi NSi, je prepričan, da le učinkovito sodelovanje lahko vodi v razvoj in napredek. 40-letni Vastl, ki je zaposlen na ministrstvu za obrambo, se zavzema za boljšo lokalno infrastrukturo, ki bi izboljšala življenje občanov. Napoveduje tudi vzpostavitev ugodnega okolja za investitorje. Njegova vizija je vzpostaviti inovacijsko in tehnološko vozlišče zgornje Gorenjske in izkoristiti obmejni potencial občine.

Za mesta v občinskem svetu se na Jesenicah poteguje 11 list.