Drugi poskus pri iskanju kandidata za namestnika predsednika KPK

Slovenija 17. Apr 202409:52 0 komentarjev
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V uradnem listu je objavljen nov poziv za zbiranje kandidatur za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Rok za prijavo je 13. maj. Poziv je potreben, ker zdajšnjemu namestniku Simonu Savskemu 31. julija poteče mandat, predsednica Nataša Pirc Musar pa se po prvem pozivu ni odločila za kandidata.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je prvi javni poziv za zbiranje kandidatur za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) objavila 9. februarja. Nanj se je prijavil en kandidat, vendar se predsednica ni odločila za njegovo imenovanje. Kot so za STA pojasnili v njenem uradu, kandidat ni izpolnjeval vseh meril oz. si je predsednica zaradi pomembnosti funkcije želela, da bi lahko izbirala med nekoliko večjim naborom kandidatov.

Po zakonu je lahko za namestnika predsednika KPK imenovan državljan Slovenije, ki med drugim obvlada slovenski jezik, ima najmanj visokošolsko izobrazbo druge stopnje in deset let delovnih izkušenj pri opravljanju nalog, za katere je zahtevana visokošolska izobrazba druge stopnje. Zoper kandidata ne sme biti vložena pravnomočna obtožnica, prav tako ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja. Ne sme biti član organov politične stranke in mora po evropski jezikovni lestvici izkazovati višjo raven znanja angleškega ali francoskega jezika.

Ob kandidaturi mora kandidat priložiti strokovno utemeljeno strategijo razvoja in dela KPK ter njeno uporabnost in izvedljivost za čas trajanja svojega mandata. Pred imenovanjem bo urad predsednice republike kandidate povabil na javno predstavitev, je zapisano v javnem pozivu.

Namestnik predsednika KPK je imenovan za dobo petih let. Imenovan je lahko največkrat dvakrat zapored.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!