Društvo Hospic: Smrt ne sme biti tabu

Slovenija 05. Okt 202214:17 0 komentarjev
Roke
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Poslanstvo društva Hospic je sočutna in celostna oskrba umirajočih in njihovih svojcev, ki se po smrti nadaljuje s podporo žalujočim mladostnikom in odraslim. Na današnjem dnevu odprtih vrat so med drugim izpostavili, kako zelo je pomembna detabuizacija smrti.

Društvo nudi pomoč tako umirajočim kot njihovim svojcem. To omogočajo štirje programi, in sicer spremljanje umirajočih bolnikov in njihovih svojcev, žalovanje odraslih, žalovanje otrok in mladostnikov, detabuizacija smrti in prostovoljstvo, je pojasnila strokovna delavka društva, psihologinja Radmila Pavlovič Blatnik. “Naša primarna naloga ni zdravstvena oskrba oz. nega, temveč predvsem duhovna podpora ljudem, predvsem pri tem, kako te stvari sprejemati,” je pojasnila.

Hospic oskrba je celostna oskrba bolnikov z neozdravljivo boleznijo in podpora njihovim svojcem v domačem okolju oz. tam, kjer se bolnik nahaja. Program žalovanja pa je namenjen vsem, ki so se soočili z izgubo bližnje osebe. Odraslim žalujočim nudijo individualne pogovore po telefonu pod vodstvom strokovnih delavcev in usposobljenih prostovoljcev, organizirajo pa tudi vikend bivalne skupine za samopomoč. Otrokom pa pomagajo tako, da jim nudijo pomoč v obliki individualnih pogovorov, ustvarjalnih delavnic in tabora za žalujoče otroke ter mladostnike, so pojasnili v društvu.

Pavlovič Blatnikova je med drugim tudi poudarila, kako pomemben člen so prostovoljci. “Brez prostovoljcev ne bi bilo nič in veseli me, da se nam pridružuje vedno več mladih. Ti nam povedo, da tukaj več dobijo kot dajo, saj jih pomoč drugim opolnomoči,” je dejala. Ob tem je pojasnila, da vsi prostovoljci na začetku opravijo izobraževanja, s pomočjo katerih lahko delujejo karseda učinkovito. Veliko prostovoljcev pa v društvu deluje že vrsto let, je še dodala.

Po besedah Pavlovič Blatnikove pa je osrednjega pomena detabuizacija smrti. “V javnosti želimo govoriti o tej temi in ozaveščati ljudi,” je povedala. Društvo zato redno prireja številna predavanja, izkustvena izobraževanja in učne delavnice, kjer lahko udeleženci preverjajo lasten odnos do smrti in izrazijo morebitne stiske in strahove, ki se ob tem pojavijo. “Prizadevamo si, da bi postala tudi smrt, tako kot rojstvo, naravni element življenja, s tem pa naraven tudi odnos do umiranja in žalovanja v slovenski družbi,” so zapisali.

“Hospic oskrba od vsega začetka obravnava pacienta kot osebnost z biografijo, s svojci, prijatelji, spomini, sedanjostjo in prihodnostjo ne glede na to, kako kratka bo ta prihodnost,” so še poudarili.

Spomnimo, da je v okviru društva pred leti delovala tudi hiša hospica, ki je pozneje zaživela v okviru Zavoda hospic Ljubljana. V Hiši Ljubhospic zagotavljajo 24-urno hospic oskrbo z namestitvami za kronično bolne ob koncu življenja. Oskrba je za bolnike brezplačna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!