Družinski zdravniki proti dvigu norme: Že sedaj smo slabo dostopen tekoči trak

Slovenija 13. Mar 202313:31 1 komentar
zdravstvo
Denis Sadiković/N1

Na ideje, da bi morali zdravniki družinske medicine morali dvigniti normo za opredeljevanje bolnikov, so se ostro odzvali v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum. Trenutne razmere so opisali kot "slabo dostopen tekoči trak".

Sindikat zdravnikov družinske medicine Praktikum se je ostro odzval na idejo, da bi družinski zdravniki dvignili mejo za opredeljevanje bolnikov. Opozarjajo, da imajo že sedaj premalo časa za poglobljeno in kakovostno obravnavo bolnikov, trenutne razmere v družinski medicini pa so opisali kot “slabo dostopen tekoči trak”.

V sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum ponovno zaznavajo ideje, da bi zdravniki družinske medicine morali dvigniti normo za opredeljevanje bolnikov po enačbi število prebivalcev deljeno s številom zdravnikov.

Ob tem so izpostavili nedavno izjavo generalne direktorice Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da ima več zdravnikov opredeljene bolnike nad glavarinskim količnikom 1895 in storitve kljub temu izvajajo kakovostno. Navedbo so v sindikatu označili za “strokovno nevzdržno”.

“ZZZS in nekaj akterjev, ki so v preteklosti uspešno opustošili zanimanje za družinsko medicino, bi na vsak način radi pridobili status zabijalca zadnjega žeblja v krsto javnega osnovnega zdravstva. Tokrat se sklicujejo na lastno domišljijo, da je mogoče storitve opravljati kakovostno tudi ob višji glavarini,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so ilustrirali, lahko tudi kirurgi kakovostno in strokovno neoporečno amputirajo ude vsem poškodovancem, ki pridejo k njim. “Problem, ki ga ZZZS v svojem birokratskem vztrajnostnem momentu ne zmore ponotranjiti, je samo eden. Tako poškodovanci kot kirurgi bi namreč raje videli, da se jim poškodovani udi ohranijo, ne pa amputirajo. Za to pa je potreben čas,” so navedli.

zdravstvo
Denis Sadiković/N1

Podobno je z družinsko medicino menijo. “Sedaj imamo v družinski medicini slabo dostopen tekoči trak. To občutimo tako bolniki kot zdravstveni delavci,” menijo.

Razbremenitev nujna za zadovoljivo zdravstveno oskrbo

Razbremenitve z dodatnim kadrom si želijo zato, da postanemo vsaj dobro dostopen tekoči trak, kjer vsi dobimo hitro, splošno in zadovoljivo zdravstveno oskrbo. “Če pa želimo iz splošne medicine narediti pravo družinsko medicino, moramo preseči logiko tekočega traku. In to je možno zgolj z nižanjem glavarinskih količnikov,” so prepričani.

Kot so navedli, bo zgolj to zdravnikom omogočilo, da bodo lahko razvijali partnerski odnos z bolnikom. Ob tem opozarjajo, da je to le vrh spregledane ledene gore nenaslovljenih težav bolnikov, kot so na primer duševne motnje, zasvojenosti in škodljive navade.

“In koliko od kompleksnejših ter bolj občutljivih težav se v ambulanti, ki deluje po tekočem traku, sploh lahko ustrezno obravnava? Ker eno je prepoznavanje stisk in težav, drugo pa pridobivanje soglasja bolnika za njihovo ustrezno oskrbo. Za takšno soglasje bolnik potrebuje zaupen odnos, čas in občutek, da s svojo težavo vstopa v varen prostor, kjer bo obravnavan kot oseba in ne kot produkt na proizvodni liniji,” so opozorili.

odškodnina
Poravnava

Po njihovi oceni gre za ogromne družbene probleme, ki da jih pometamo pod preprogo. “In nihče v državi ni bolj umeščen v sistem in nima tako širokih kompetenc za reševanje vsega tega kot prav zdravnik družinske medicine. To, da ne izrabimo omenjenega dejstva, je za družbo neprecenljiva izguba,” so kritični.

Družinski zdravniki imajo, kot navajajo, izdelane rešitve, ki bodo stabilizirale in okrepile družinsko medicino. Predali so jih strateškemu svetu in uživajo podporo vseh največjih zdravniških organizacij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje