Državni sekretar po dvigu plač v Mercatorju: Temu naj sledijo ostala podjetja

Slovenija 11. Jan 202416:56 4 komentarji
Mercator
Mercator. (Foto: PROFIMEDIA)

Ta teden so iz Mercatorja sporočili, da bodo vsem zaposlenim dvignili plače, najnižja bruto plača se bo s sedanjih 1.100 evrov zvišala na 1.270 evrov. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan je ob tem dejal, da bi zgledu morala slediti ostala podjetja.

Kot je poročal Forbes Slovenija, bodo v Mecatorju zaposleni na delovnih mestih prodajalec, komisionar in voznik prejeli 170 evrov višjo bruto plačo.

Ta se bo s sedanjih 1.100 evrov zvišala na 1.270 evrov. V povprečju se bodo bruto plače dvignile za sedem odstotkov, so še dejali pri podjetju. Novoletni dvig plač v Mercatorju bo stroške dela povišal za 18 milijonov evrov na leto.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan je danes sporočil, da odločitev pozdravlja, saj bodo najnižje osnove plač v Mercatorju tako končno dosegle zakonsko določeno minimalno plačo, kar pa na žalost na slovenskem trgu dela ni tako samoumevno. 

Pripisal je, da je podjetje s tem postavilo zelo dober zgled in tudi dokaz, da je osnovno bruto plače mogoče dvigniti na dostojno raven. Temu bi morala slediti tudi ostala podjetja v Sloveniji, je prepričan.  

“Vodilo, da osnovna plača ne bi smela biti nižja od minimalne je tudi naša zaveza v koalicijski pogodbi in eden izmed ciljev prenove sistema plač v javnem sektorju,” je spomnil.

V zapisu, ki so ga poslali z ministrstva, je Juvan del zaslug za dvig plače pripisal predvsem uspešnemu delavskemu organiziranju in odločitvi uprave, da prisluhne sindikatu. Dvigi plač so v času rasti cen izrednega pomena za najslabše plačane, pa tudi ostale zaposlene je dodal in zaključil, da upa, da bi bilo takšnih dvigov plač letos še več.  

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje