Državni svet jutri o vetu na spremembe družinskega zakonika

Slovenija 10. Okt 202212:55 > 13:39 1 komentar
Državni svet
Foto: Državni svet

Državni svet bo jutri razpravljal o predlogu za odložilni veto na spremembe družinskega zakonika. Predlaga ga skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem. Menijo, da so spremembe, po katerih je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in ki istospolnim omogočajo posvojitev otrok, zaobšle voljo ljudstva, izraženo na dveh referendumih.

Državljani so svoje mnenje o možnosti, da istospolni pari posvojijo otroka, izrazili na dveh zakonodajnih referendumih, tako na tistem o družinskem zakoniku leta 2012 kot na tistem o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih leta 2015, so zapisali v predlogu.

Spremembe po njihovih navedbah neutemeljeno širijo krog možnih posvojiteljev otrok. Pri tem v skladu s 124. členom zakonika še vedno ni dopuščeno, da otroka posvojita sorodnika v ravni vrsti, torej stara starša, čeprav je pri slednjih vzpostavljena krvna vez, so kritični.

Ugotavljajo, da so “istospolni partnerji tudi po trenutni ureditvi v vseh ključnih elementih obravnavani enako kot raznospolni partnerji, razlikujejo se zgolj poimenovanja življenjskih skupnosti, v katerih živijo raznospolni in istospolni pari”.

Posledično je po njihovi oceni kot edini razlog, zakaj je bila sprejeta odločitev o spremembi dikcije zakonske zveze in zunajzakonske skupnosti, mogoče prepoznati namero, da se izenači raznospolne in istospolne partnerje v vseh pravnih posledicah iz zakonika, tudi glede posvojitev in možnosti oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Sprejeto zakonsko ureditev vidijo tudi kot kršitev ustave, po kateri država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino ter ustvarja za to varstvo potrebne razmere. Spremembe namreč v svojih posledicah, ki posvojitev otroka dopuščajo tudi istospolnih partnerjem, neprimerno posegajo v tradicionalno razumevanje zakonske zveze in družine kot skupnosti moža, žene in njunih potomcev, saj slednjo popolnoma redefinira, so poudarili.

Vlada s spremembo družinskega zakonika uresničila ustavno odločbo

Vlada je spremembe družinskega zakonika pripravila z namenom, da v zakonik vnese ustavno odločbo, objavljeno julija. V skladu z njo je veljavna ureditev, po kateri zakonsko zvezo skleneta le osebi različnega spola in istospolna partnerja v formalni partnerski zvezi ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije.

Ustavno sodišče je določilo tudi, da do sprememb zakonodaje velja, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb ne glede na spol in da lahko istospolna partnerja v partnerski zvezi skupaj posvojita otroka pod enakimi pogoji kot zakonca.

Državni zbor je spremembe sprejel 4. oktobra z 48 glasovi za in 29 glasovi proti. Za so glasovali poslanci koalicije in poslanec italijanske narodne skupnosti, proti so bili v SDS in NSi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje