Šketa: Vladni ukrepi so korak naprej k vladavini prava

Slovenija 01. Dec 202221:44 > 21:48 0 komentarjev
Drago Šketa
Žiga Živulović jr./Bobo

Generalni državni tožilec Drago Šketa je danes v Portorožu izrazil zadovoljstvo z ukrepi vlade za reševanje kadrovske podhranjenosti in materialnega položaja tožilcev. Izpostavil je imenovanje 25 novih tožilcev. 27. zbora državnih tožilcev, ki ga prirejajo v okviru tožilskih izobraževalnih dni, so se udeležili visoki predstavniki vseh vej oblasti.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je danes na zboru državnih tožilcev govorila o preteklih političnih pritiskih in pohvalila tožilce za “predanost in trdno držo”. Spomnila je, da so že drugi dan po imenovanju nove vlade odpravili blokado imenovanja tožilcev in da so skupaj z ministrstvom za notranje zadeve “reverzirali nekatere nedopustne ukrepe prejšnje vlade.”

Po besedah ministrice Švarc Pipan trenutno predvsem naslavljajo kadrovske izzive: “Potem ko smo odpravili blokado postopkov imenovanj čim hitreje procesiramo nove razpise za dodatne kadrovske okrepitve.” Vlada je po njenih besedah tudi povečala kadrovski načrt, ki omogoča dodatne zaposlitve.

Dominika švarc pipan
Borut Živulović/BOBO

Povedala je še, da je ministrstvo skupaj s tožilci in sodniki vključeno v pogovore o sistemskih spremembah na področju plač funkcionarjev: “Mislim, da moramo tožilcem in sodnikom zagotoviti tudi boljše plačne pogoje, ki so trenutno res neprimerljivi z drugimi podobnimi funkcijami v državi.”

Na pravosodnem ministrstvu je po besedah ministrice v zaključni fazi priprava sprememb zakona o državnem tožilstvu, ki jih bodo predstavili v kratkem.

Korak naprej k vladavini prava in varnosti v Sloveniji

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je medtem poudarila, da je vlada spremenila zakon o organiziranosti in delu v policiji ter uredbo o sodelovanju državnega tožilstva, policije in drugih pristojnih državnih organov. Zatrdila je, da je s tem prepustila pregon kriminala izključno stroki. “Kakršna koli vloga ministra za notranje zadeve v predkazenskem postopku je v popolnem nasprotju z vsemi dosežki sodobnih in visoko razvitih družb,” je komentirala.

Generalni državni tožilec Drago Šketa je dejal, da je zadovoljen, ker je “vlada omogočila tako materialne in finančne pogoje kot tudi imenovala nove tožilce.” To je po njegovem mnenju korak naprej k vladavini prava in k varnosti v Sloveniji.

Šketa je ocenil, da je kadrovsko stanje še naprej slabo, “ampak ta vlada poskuša z vsemi svojimi ukrepi odpraviti vse to.” Ob tem je opozoril, da so postopki “stali dve leti in pol” in da bo trajalo najmanj eno leto, preden bodo dosegli izhodiščno raven izpopolnjenosti tožilskih mest. “Seveda pa je moja želja, da se dosežejo kadrovski pogoji, skladni z odredbo o državnotožilskih mestih, ki je 30 let mrtva črka na papirju,” je še dejal in predlagal razpis vseh 30 dodatnih tožilskih mest, ki jih odredba predvideva.

Sicer pa je Šketa poudaril, da je Slovenija varna država, in zatrdil, da so bili državni tožilci z vztrajanjem pri svoji neodvisnosti varuh ustavne ureditve. Razprava o tem vprašanju je po njegovem mnenju “pomemben mejnik pri tem, kam hočemo v Republiki Sloveniji naprej – ali hočemo v lepo in dobro državo ali v državo, kjer se nam očita krivosodje.” Dejal je, da je besedo krivosodje slišal prepogosto in da je to “navadna politična demagogija nekaterih posameznikov, ki želijo postaviti pravosodje na slabo plat zgodovine.”

Po zagotovilih generalnega državnega tožilca je v mednarodnem merilu Slovenija dobro ocenjena pri večini dejavnikov zakonitosti in varnosti, razen pri korupciji, proti kateri je treba sprejeti dodatne ukrepe.

Mandat generalnega državnega tožilstva se izteka in Šketa ni želel povedati, ali se bo prijavil na novi razpis. Dejal pa je, da za svoja glavna uspeha v preteklih šestih letih šteje informacijsko modernizacijo tožilstva in dejstvo, “da so bili tožilci stoični, predvsem v zadnjih dveh letih, ko so odločali tudi o posegih v človekove pravice.” Poudaril je, da je sam podal več zahtev za oceno ustavnosti, pri katerih mu je ustavno sodišče pritrdilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!