Državni zbor podprl Beti Hohler za kandidatko za sodnico v Haagu

Slovenija 23. Nov 202213:10 0 komentarjev
Mednarodno kazensko sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Državni zbor je danes na tajnem glasovanju z 78 glasovi za in tremi proti podprl Beti Hohler za kandidatko za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu (ICC) za mandat od leta 2024. Mednarodno uveljavljeno strokovnjakinjo za mednarodno kazensko pravo je DZ predlagal predsednik republike Borut Pahor.

Razpis za sodniško mesto na ICC je pravosodno ministrstvo objavilo 8. julija, predsednik Borut Pahor pa je po presoji predloženih kandidatur, pridobljenih mnenj vlade in sodnega sveta ter po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin odločil, da za sodnico ICC predlaga Beti Hohler, ki je od leta 2015 na tem sodišču zaposlena kot tožilka.

Beti Hohler je uveljavljena strokovnjakinja za mednarodno kazensko pravo, z bogatimi in dolgoletnimi izkušnjami v mednarodnem kazenskem pravosodju in podrobnim poznavanjem pravnega reda in sodne prakse Mednarodnega kazenskega sodišča.

Mednarodno kazensko sodišče sestavlja 18 sodnikov, ki so izvoljeni za mandatno dobo devetih let. Izvoli jih Skupščina držav pogodbenic rimskega statuta.

ICC je prvo stalno mednarodno kazensko sodišče univerzalnega značaja za pregon storilcev najhujših zločinov, kot so genocid in zločini proti človečnosti, ko jih države pogodbenice ne zmorejo ali nočejo sodno preganjati.

Hohler je na Twitterju že čestital svetovalec premierja za mednarodno komuniciranje Dragan Barbutovski. “Čestitke! Gre za izjemno pravnico (oba sva delala na Kosovu v istem obdobju) in predvsem čudovito osebnost. Beti ima dve strasti: mednarodno kazensko pravo in usposabljanje pravnikov,” je zapisal.

Sodišče je začelo delovati 1. julija 2002 z uveljavitvijo rimskega statuta, potem ko ga je ratificiralo 66 držav od 139 podpisnic. Statut je doslej ratificiralo 123 držav, ki s tem priznavajo jurisdikcijo sodišča. Med njimi je tudi Slovenija, ki je k statutu pristopila 22. novembra 2001.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!