Državni zbor z deklaracijo obsodil rusko agresijo na Ukrajino

Slovenija 09. Mar 202219:42 > 19:42 0 komentarjev
Državni zbor
Borut Živulović/BOBO

Državni zbor je z veliko večino podprl deklaracijo o trenutnih razmerah v Ukrajini, v kateri je obsodil rusko agresijo na Ukrajino ter rusko priznanje neodvisnosti pokrajin Doneck in Lugansk. Z deklaracijo je podprl tudi sankcije proti Rusiji in Belorusiji ter evropsko perspektivo Ukrajine.

Za deklaracijo, ki so jo v parlamentarni postopek vložili poslanci vseh poslanskih skupin z izjemo SNS, je glasovalo 67 od 74 prisotnih poslancev. Proti ni glasoval nihče. Vzdržalo se je pet poslancev Levice (Boštjan Koražija, Primož Siter, Nataša Sukič, Matej T. Vatovec in Violeta Tomić) ter dva poslanca SNS (Jani Ivanuša in Dušan Šiško).

DZ z deklaracijo obsoja rusko agresijo na Ukrajino kot “najhujšo kršitev mednarodnega prava”. Obsoja tudi rusko priznanje pokrajin Lugansk in Doneck kot neodvisnih republik. Poleg tega izraža solidarnost z ukrajinskim narodom, ki ima edini pravico odločati o svoji prihodnosti, podpira humanitarnost ter poziva k prizadevanjem za dosego miru. Poslanci obenem podpirajo doslej sprejete mednarodne sankcije proti Rusiji in Belorusiji. Prav tako podpirajo evropsko perspektivo Ukrajine in njeno prošnjo za članstvo v Evropski uniji ter sprejetje jasnega načrta z jamstvom članstva do leta 2030 ob izpolnjevanju pogojev.

Slovensko vlado državni zbor poziva, da nadaljuje s humanitarno pomočjo Ukrajini in da podpira aktivnosti v mednarodni skupnosti za vzpostavitev pogovorov med ukrajinsko in rusko stranjo. Poslanci so predsednika DZ Igorja Zorčiča, ki je tudi vložil predlog deklaracije, pooblastili, da z njo seznani predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Janeza Janšo, predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo, predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Poslanci so pred tem v razpravi poudarjali pomen enotnosti v obsodbi Rusije, več pa jih je opozorilo na po njihovem mnenju neustrezno ravnanje slovenske vlade v krizi. Podporo deklaraciji je v imenu vlade izrazil tudi zunanji minister Anže Logar. Poslanci so se ob začetku izredne seje, ki se je je udeležil tudi ukrajinski veleposlanik Mihajlo Brodovič, z minuto molka poklonili žrtvam ruske agresije na Ukrajino.

Državni svet obsodil napad na Ukrajino

Državni svet je na današnji seji sprejel sklep o trenutnih razmerah v Ukrajini. Gre za enajst vsebinskih točk, ki obsojajo vojaški napad Rusije na Ukrajino ter pomoč Belorusije pri tem. Svetniki so podprli tri predloge zakonodajnih sprememb ter podali iniciativo za spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, so sporočili po seji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!