Državnim uslužbencem odsvetovali TikTok. Ali varnost skrbi tudi policijo?

Slovenija 15. Maj 202318:31 > 18:34 1 komentar
tiktok policija
slovenska policija/TikTok

Med tem, ko številne države Zahoda omejujejo priljubljeno aplikacijo TikTok, priporočilo o neuporabi na službenih napravah pa je izdal tudi slovenski urad za informacijsko varnost, slovenska policija na aplikaciji mlade nagovarja, naj se pridružijo njihovim vrstam. Kako skrbijo za varnost? Čemu je namenjen njihov profil na TikToku? Ali TikTok uporabljajo tudi za iskanje zlikovcev in preiskovanje kaznivih dejanj?

Na TikToku, priljubljenem zlasti med mladimi, je prisotna tudi slovenska policija, kjer s šaljivimi objavami vabi v svoje vrste. Jih skrbi varnost? Kakšne ukrepe so sprejeli?

Na policiji so nam pojasnili, da imajo strokovne službe, ki so specializirane za področje zagotavljanja varnosti v informacijskih sistemih in omrežjih ter skrbijo za preprečevanje kibernetskih napadov in zlorab. Ena izmed njihovih nalog pa je tudi spremljanje aktivnosti na spletu, vključno s družbenimi omrežji, za namen preprečevanja kibernetskih groženj ter odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj v virtualnem prostoru.

Policija je za zagotavljanje visoke stopnje kibernetske varnosti na TikToku opravila varnostno analizo in sprejela nujno potrebne zaščitne ukrepe. Teh iz operativno-taktičnih razlogov ne razkrivajo, so zapisali na Generalni policijski upravi.

@policija.slovenija Ko pozabiš na premik ure 😀 Na cesti pa le strpno in brez hitenja 💙#policeoftiktok #policija ♬ suono originale – Antomusic

So pa v začetku leta na TikToku tudi sami začeli objavljati kratke posnetke. Za to so se odločili po vzoru številnih tujih policijskih organizacij, ki s svojimi vsebinami navdušujejo že dlje časa. Na družbenih omrežjih je policija prisotna že od leta 2012, vsebine na TikToku pa so v primerjavi z drugimi družbenimi omrežji prilagodili mlajšim uporabnikom. V prvi vrsti so namenjene promociji poklica.

TikTok
Dado Ruvic/REUTERS

“Zavedamo se namreč, da so mlajše generacije, ki šele vstopajo na zaposlitven trg drugačne, s specifičnimi kariernimi željami in preferencami, in da jih lahko učinkovito nagovarjamo le z novimi, svežimi pristopi. Med njimi pa so tudi informativne vsebine – s prikazom raznolikosti našega poklica, kariernih priložnosti in postopkov za zaposlitev. V izjemno kratkem obdobju odprtja profila beležimo pozitivne odzive, česar smo veseli, saj nam to omogoča večji doseg pri nadaljnjem komuniciranju,” so pojasnili na policiji.

Zakaj Zahod preganja TikTok?

ZDA, Združeno kraljestvo, Kanada, Avstralija in Belgija, so le nekatere države Zahoda, ki so državnim uslužbencem na službenih napravah prepovedale uporabo priljubljene aplikacije za deljenje videoposnetkov TikTok. Skrbita jih nespoštovanje varnosti (podatkov) in zasebnosti. Obstaja namreč bojazen, da bi lahko prek lastnika TikToka, kitajskega podjetja ByteDance, do podatkov uporabnikov dostopale kitajske oblasti.

TikTok je tudi pod drobnogledom slovenskih oblasti. Vladni urad za informacijsko varnost je na podlagi analiz delovanja TikToka za državne uslužbence izdal priporočilo, naj na službenih mobilnih napravah ne uporabljajo aplikacije. V njem so pojasnili, da TikTok zahteva veliko pravic pri nadzoru in dostopu do podatkov o napravi, na kateri je nameščena. Dodali so, da je to lastnost tudi drugih družbenih omrežij, a je TikTok pri pridobivanju soglasja lastnika naprave “bolj vztrajen”.

Tiktok
PROFIMEDIA

Opozorili so tudi, da zaposleni v podjetju ByteDance, ki si lasti TikTok, lahko dostopajo do uporabniških podatkov. Spomnili so, da je družbena omrežja mogoče uporabiti za propagandne aktivnosti in vpliv na javno mnenje. “Zlorabljeni profili na družbenem omrežju se lahko izkoriščajo za distribucijo zlonamerne programske opreme ali usmerjajo uporabnike na zlonamerna ali zavajajoča spletna mesta.”

Zaradi izdanih priporočil na primer na ministrstvu za digitalno preobrazbo do njihovega preklica ne bodo uporabljali svojega profila na TikToku.

Kako se z izzivi (ne)varnosti, ki jih prinaša TikTok soočajo slovenska podjetja, si preberite v prispevku Ali TikTok skrbi tudi slovenska podjetja? Nekatera so aplikacijo že prepovedala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje