Đukanović po volilnem porazu odstopil s čela svoje stranke

Slovenija 06. Apr 202320:41 1 komentar
Milo Đukanović
Marko Djurica/REUTERS

Dosedanji črnogorski predsednik, ki je v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev moral priznati poraz na tekmi proti Jakovu Milatoviću, je uresničil napoved in odstopil kot predsednik Demokratske stranke socialistov. Na čelu stranke ga bo nasledil Danijel Živković, ki je bil doslej vodja poslanske skupine DPS.

Dosedanji črnogorski predsednik Milo Đukanović je po porazu v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev uresničil napoved in danes tudi uradno odstopil s čela Demokratske stranke socialistov (DPS), ki jo je vodil od leta 1998.

“Moj odstop je danes sprejel glavni odbor, ki je hkrati sprejel tudi izvolitev Danijela Živkovića za novega predsednika stranke,” je dejal Đukanović v prvem nagovoru javnosti po umiku s čela stranke DPS. “DPS je rodila novo generacijo ljudi, ki bo hrbtenica bodoče vlade. Eden najvidnejših posameznikov te generacije je Živković in prepričan sem, da smo naredili dobro potezo, ki bo spodbuda za obnovo zaupanja,” je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dodal Đukanović.

Đukanović je odstopil po porazu na predsedniških volitvah v nedeljo, na katerih je nastopil kot kandidat DPS in se je potegoval za tretji petletni predsedniški mandat. Od uvedbe večstrankarskega sistema leta 1991 je bil tudi sedemkrat črnogorski premier. Vendar ga je tokrat v drugem krogu premagal politični novinec, 36-letni ekonomist Jakov Milatović, ki ga podpira prosrbska vladna koalicija. Prejel je 58,9 odstotka glasov, Đukanović pa 41,1 odstotka.

Ta rezultat po ocenah analitikov med drugim pomeni, da DPS sedaj lahko le s težavo pričakuje želeno vrnitev na oblast na parlamentarnih volitvah, razpisanih za 11. junij. Đukanović je kljub temu dejal, da ostaja optimist, in svoj optimizem ocenil kot “realen in utemeljen”. Podobno je menil novopečeni vodja stranke Živković, ki je ob tem dejal, da imenovanje na čelo DPS zanj pomeni veliko odgovornost, in dodal, da mora stranka z rezultatom na parlamentarnih volitvah v juniju “ohraniti politično relevantnost”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje