Po odločilnem porazu Đukanović odhaja z vrha svoje stranke

Svet 05. Apr 202317:28 > 20:50 1 komentar
Milo Đukanović
PROFIMEDIA

Dosedanji črnogorski predsednik in večkratni premier Milo Đukanović je po svežem porazu na predsedniških volitvah prisiljen sestopiti z najvišje funkcije v državi. Po tem, ko je izgubil v drugem krogu volitev, je zdaj napovedal še odstop s čela Demokratske stranke socialistov, ki jo vodi od leta 1998.

V nedeljskem drugem krogu volitev v Črni gori je dvakratni predsednik države in večkratni premier Milo Đukanović po delnih podatkih državne volilne komisije prejel 41,12 odstotka glasov. Zmagal je politični novinec, ekonomist Jakov Milatović.

Đukanović je svoj odstop s čela Demokratske stranke socialistov (DPS) podal na seji predsedstva stranke, v četrtek pa bo tudi uradno odstopil na seji glavnega odbora, poroča Radio Slobodna Evropa. Na čelu stranke ga bo kot vršilec dolžnosti nasledil vodja poslanske skupine DPS Danijel Živković.

Đukanović je že prej napovedal, da se bo umaknil s čela stranke, a poudaril, da bi morali v stranki izvoliti novo vodstvo, poročajo podgoriške Vijesti. DPS je sicer velik poraz utrpela že na parlamentarnih volitvah pred tremi leti.

Nove težave za Đukanovića

Po Đukanovićevem porazu na volitvah in še pred napovedanim odstopom s čela stranke pa se je oglasila gradbena inšpekcija, ki je predsedniku v odhajanju naložila, da poruši svoja nezakonito zgrajena objekta v Nikšiću.

Urbanistično-gradbena inšpekcija je odločila, da mora Đukanović v roku 20 dni porušiti dva objekta v svojem rojstnem kraju, ki merita 170 in 89 kvadratnih metrov, ker da nista v skladu z veljavnim prostorskim načrtom občine Nikšić, poroča črnogorski časnik Vijesti.

Odločitev inšpekcije je javnosti razkrilo Demokrščansko gibanje, ki sta ga lani ustanovila nekdanji črnogorski premier Zdravko Krivokapić in nekdanji direktor agencije za nacionalno varnost Dejan Vukšić.

“Državljani, vključno s 40 odstotki, ki so glasovali za predsedniškega kandidata Mila Đukanovića, lahko zdaj jasno vidijo, če še niso, kdo je kršil zakon, kako je to storil, in kar je najpomembnejše, koliko je Milo Đukanović spoštoval črnogorske institucije,” so sporočili v izjavi za javnost.

Demokrščansko gibanje je podprlo predsedniško kandidaturo Milatovića, ki je bil med drugim tudi gospodarski minister v Krivokapićevi vladi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje