Dva vremenska obraza: ponekod padli temperaturni rekordi, drugod ledeni dnevi

Slovenija 20. Dec 202314:07 0 komentarjev
Razgled z Nanosa
Razgled z Nanosa (Foto; Alen Milavec /BOBO)

Toplotna inverzija je pri nas poskrbela za dva popolnoma različna vremenska obraza. V nekaterih delih Slovenije so tako v preteklih dveh dneh imeli spomladanske temperature, marsikje pa so padli tudi novi decembrski temperaturni rekordi. Drugod po državi pa mraz ni popustil in prebivalci so imeli ledeni dan.

Te dni po Sloveniji beležimo diametralno nasprotno vreme. Medtem ko so deli države zaviti v gosto meglo in mraz, se prebivalci drugod kopajo v soncu in uživajo v spomladanskih temperaturah. Marsikje so v ponedeljek in torek padli tudi decembrski temperaturni rekordi.

Najtopleje je bilo včeraj na Krasu in Notranjskem, kjer so v Tomaju in Škocjanu namerili 19,2 stopinje Celzija, so na Facebooku sporočili pri Agenciji RS za okolje. Decembrski temperaturni rekord so poleg omenjenih dveh izmerili še v osmih krajih po Sloveniji, največja razlika pa je bila na Blegošu, kjer je nova najvišja temperatura za 1,6 stopinje višja od prejšnje.

Rekordne temperature so odslej za vsaj eno stopinjo Celzija višje tudi v Zgornji Sorici, na Šebreljskem vrhu, Slavniku, Otlici in Sviščakih.

“Na nadmorski višini nad 500 metrov se je temperatura včeraj zlahka povzpela nad 15 stopinj Celzija. Drugačne razmere so bile po nižinah v notranjosti države,” so na Facebooku zapisali vremenoslovci.

Ob tem so izpostavili tudi velike temperaturne razlike posameznimi kraji. Tako so v Lescah namerili 12,7 stopinje Celzija, na Vrhniki pa le 3,1 stopinje. Še večjo razliko so izmerili ob primerjavi najvišjih temperatur med Litijo (1,1 stopinje Celzija) in Celjem (12 stopinj Celzija). “Na mobilni postaji v Črni na Koroškem pa smo imeli leden dan. Najvišja temperatura je bila le –1 stopinja Celzija,” so še navedli.

Da smo priča izrazitemu temperaturnemu obratu oziroma inverziji, je v torek za N1 povedal tudi dežurni meteorolog pri Arsu Blaž Šter. Inverzija pa je bila tudi eden izmed dejavnikov za torkovo izjemno slabo kakovost zraka v Ljubljani ter nekaterih drugih slovenskih mestih, kjer so zaznali povišane vrednosti delcev PM10. Preseganje mejnih vrednosti koncentracije teh in drugih prašnih delcev so ponekod po Sloveniji beležili tudi danes, kažejo podatki spletne strani IQAir.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!