Kakovost zraka v Ljubljani in okolici izjemno slaba. Kdaj sledi izboljšanje?

Slovenija 19. Dec 202310:06 > 10:28
Megla v Ljubljani
Megla v Ljubljani (Foto: Uroš Kokol/N1)

V zimskem času je predvsem v kotlinah kakovost zraka navadno slabša. To so v teh dneh znova zaznali tudi številni Ljubljančani. Na Agenciji RS za okolje (Arso) so zaradi povišanih delcev PM10 za danes in jutri izdali opozorilo. Kakovost zraka se bo izboljšala najkasneje v četrtek, ko bo tudi nekoliko več vetra.

Številni prebivalci prestolnice in drugih krajev v Ljubljanski kotlini te dni tarnajo zaradi poslabšanja kakovosti zraka. Ob tem, da je zelo megleno, tudi občasno smrdi.

Na družbenem omrežju X je denimo ena od uporabnic zapisala: “Če imamo reklamne ekrane povsod po mestu, bi lahko imeli tudi te z opozorili. In zakaj se dnevno ne pritožujemo nad odločevalci, ki nas vsako zimo obsojajo na to svinjarijo?”

Mobilna aplikacija IQAir je namreč posebej opozorila, da je kakovost zraka v Ljubljani slaba, ob tem pa priporoča nošnjo maske, zapiranje oken in izogibanje zunanjim aktivnostim.

Kaj povzroči slabšo kakovost zraka?

Kakovost zraka je po besedah dežurnega meteorologa na Agenciji RS za okolje (Arso) Blaža Štera trenutno slaba, saj smo priča izrazitemu temperaturnemu obratu, pri čemer se zrak le malo meša. Težavo predstavlja vsebnost delcev PM10.

Zaradi povišanih vrednosti PM10 so na Arsu danes izdali opozorilo za večji del Slovenije. “Predlagamo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje,” so zapisali na spletni strani. Opozorilo bo veljalo tudi v sredo.

Kakovost zraka naj bi se po Šterovih napovedih postopoma izboljšala v drugi polovici tedna. “Od četrtka, ko nas bo prevetrilo – zapihal bo jugozahodni veter in kakovost zraka se bo izboljšala,” je dejal.

Vreme pri nas trenutno spremlja tudi izrazita temperaturna inverzija. Kot so na omrežju x zapisali pri Arsu, je bilo ob 14.30 v Godnjah na Krasu kar 19 stopinj Celzija, medtem ko so v Mežici izmerili le 0 stopinj.

Na kakovost zraka vpliva več dejavnikov. Med njimi je že omenjena temperaturna inverzija oz. obrat, ko se v kotlinah zadržuje hladnejši zrak, toplejši pa pomika proti višjim predelom. Drugi dejavnik je brezvetrje. Zaradi slabe prevetrenosti delci iz avtomobilov in kurilnih naprav ostanejo ujeti v kotlinah.

V Sloveniji je v zimskem času kakovost zraka slaba predvsem v Ljubljanski kotlini, Zasavju in na severovzhodu države. Eno slabših kakovosti zraka v Evropi imajo v Sarajevu v BiH.

V času slabe kakovosti zraka moramo biti posebej previdni

Kot pišejo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), lahko slaba kakovost zraka vpliva tudi na zdravje ljudi. Najbolj ogroženi so bolniki z boleznimi srca, ožilja in dihal, majhni otroci in starejši ter sladkorni bolniki.

NIJZ ob povečanih koncentracijah škodljivih delcev v zraku priporoča zmanjšanje fizičnih aktivnosti na prostem in izogibanje zadrževanju ob prometnih cestah.

Prav tako k boljši kakovosti zraka lahko pripomoremo tudi sami. Pomembno je, da za ogrevanje uporabljamo čiste vire energije, da pri ogrevanju na les uporabljamo pravilno kurjenje, redno čiščenje in vzdrževanje peči, pomembna pa je tudi dobra izolacija stavb, poudarjajo na NIJZ.