Dvig premije za dopolnilno zavarovanje? “Ne vem, na čem temelji izjava ZZZS”

Slovenija 13. Okt 202315:52 15 komentarjev
položnica, dopolnilno zavarovanje
Fotografija je simbolična. (Foto: N1)

Po tem, ko je koalicija napovedala in nato tudi potrdila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot ga poznamo doslej, zdaj ZZZS opozarja, da bi bilo treba mesečno premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje zvišati za 10 evrov. "Ne vem, na katerih izračunih temelji izjava ZZZS," je dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Medtem v NSi pravijo, da se njihove napovedi žal uresničujejo.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je po četrtkovi seji skupščine sporočil, da bodo imeli zaradi preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja prihodnje leto po projekcijah 140-milijonsko luknjo.

Po njihovi oceni je trenutna premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki znaša 35 evrov, podcenjena in bi morala biti vsaj za 10 evrov višja.

Vlada je poleti ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot smo ga poznali doslej. Nova pravila bodo začela veljati 1. januarja prihodnje leto, povod za ukinitev pa je bila napoved zavarovalnic, da bodo zvišale premije.

Ena glavnih pobudnic za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegov prenos v obvezno zavarovanje v obliki plačil obveznega zdravstvenega prispevka v enotnem fiksnem znesku 35 evrov mesečno je bila Levica. Kako odgovarjajo na pobudo ZZZS, da bi bilo treba premijo zvišati za 10 evrov?

“Ne vem, na katerih izračunih temelji izjava ZZZS. V prvem koraku moramo narediti, kar smo obljubili ljudem. Poskrbeti moramo, da (prispevek) ne bo nepravičen in da bodo tisti, ki zaslužijo več, tudi več plačevali. Nato pa se bomo morali pogovarjati o tem, kakšno zdravstvo želimo nuditi ljudem,” se je na navedbe generalna direktorice ZZZS Tatjane Mlakar odzval vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Opozoril je “da imamo tudi v medicini novejše in uspešnejše metode zdravljenja, ki so praviloma bistveno dražje”.

Dodal je, da je še stvar dogovora, ali bo nov obvezen prispevek proporcionalen oziroma progresiven, pogovori pa bodo stekli takoj po imenovanju nove zdravstvene ministrice Valentine Prevolnik Rupel, o imenovanju katere bodo poslanci odločali danes.

Do konca leta bodo pripravili ustrezno zakonodajo

Po potrditvi Prevolnik Rupel se bodo prioritetno lotili vprašanja o dopolnilnem zavarovanju, po besedah Tašner Vatovec pa bodo do konca leta sprejeli ustrezno zakonodajo.

Opozicijsko Nsi predlagano zvišanje mesečne premije ni presenetilo.

“Ko smo govorili o Vzajemni, smo v Nsi povedali, da bomo potrebovali več denarja za zdravstvo in naše napovedi se zdaj žal uresničujejo,” je dejala poslanka Nsi Vida Čadonič Špelič.

Vzajemna: Izračuni ZZZS potrjujejo nedodelanost vladnih ukrepov na področju financiranja zdravstva

Izračuni Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) potrjujejo izračune aktuarjev, da trenutna premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, omejena z vladno uredbo o določitvi najvišje cene premije, ne zadošča za pokritje stroškov doplačil za zdravstvene storitve z naslova dopolnilnega zavarovanja, so opozorili na Vzajemni.

V sporočilu za javnost so zapisali, da so na to dejstvo opozorili že ob sprejemu uredbe aprila letos. Jasno postaja, da so ukrepi, ki jih sprejema vlada na področju zdravstva, in predlogi zakonov, ki jih vlaga v DZ – med njimi predvsem predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne, nedodelani, menijo. “Žalosti nas, da vlada v oblikovanje predlogov ne vključuje zavarovalnic, kljub naši pripravljenosti na sodelovanje,” so dodali. STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje