Razpisali tiralico: policija pobeglega zapornika, znanega kot Satan, še ni našla

Slovenija 11. Okt 202320:49 6 komentarjev
Tomaž Simonič
Tomaž Simonič, (Foto: Policija.si)

Policija še vedno išče pobeglega zapornika Tomaža Simoniča, ki ima vzdevek Satan. Ta je minuli teden izpred UKC Ljubljana. Za njim so razpisali tiralico.

Zapornik Tomaž Simonič, ki je pobegnil pretekli teden, ko ga je pravosodni policist pripeljal iz zapora na Dobu na pregled v ljubljanski UKC, je še vedno na begu.

Policija ga do zdaj ni našla, so pa nekdanjega borca MMA zdaj uvrstili na seznam iskanih oseb in za njim razpisali tiralico. Dodali so, da še naprej zbirajo obvestila in izvajajo številne aktivnosti za izsleditev in prijetje osebe.

Policija razpiše tiralico za iskane osebe na podlagi odredbe sodišča ali upravnika zavoda za prestajanje zaporne kazni. Ukrep zoper za zapornika, ki pobegne s prestajanja kazni, je v pristojnosti Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Na policiji so za N1 dodali, da skladno s pozitivno zakonodajo, ko so za to podani pogoji, policija tudi poda predlog za izdajo mednarodne tiralice in evropskega naloga za prijetje in predajo. Na podlagi navedenih dokumentov se nato razpis iskanja osebe evidentira v Schengenskem informacijskem sistemu in Interpolovi bazi podatkov (ukrep, da se oseba išče, bo tako viden tudi v tujini), še pojasnjujejo.

Policija sicer v primeru pobega zapornika, ki je bil znan tudi pod vzdevkom Satan, išče tudi njegovega pomočnika. Simonič je namreč pobegnil izpred kliničnega centra, pri tem pa je imel pomočnika na motorju. V beg se je pognal takoj, ko je stopil iz policijskega vozila. Kdo je bil pomočnik Simoniča, policija še ugotavlja.

Spomnimo, Tomaž Simonič je bil leta 2015 zaradi več kaznivih dejanj – med drugim zaradi poskusa uboja – obsojen na enotno kazen deset let zapora. To pomeni, da bi, če bi kazen odsedel v celoti, čez dve leti prišel iz zapora. Pripadle so mu že nekatere ugodnosti, ki pa so bile zaradi kršenja pravil v času izhoda zaustavljene.

Kot so sporočili iz uprave, je v preteklosti kazen že prestajal v svobodnejšem režimu in koristil zunaj zavodske ugodnosti, med epidemijo covid-19 je bil tudi na prekinitvi prestajanja zaporne kazni. Simonič je bil sicer v preteklosti borec MMA (tekmovanje v mešanih borilnih veščinah) in naj bi bil še vedno v odlični kondiciji. Znan je pod vzdevkom Satan. Kot je dejal Tomaž Tomaževic s PU Ljubljana, gre za nevarno osebo “oziroma glede na to, da gre za osebo, ki prestaja zaporno kazen, bi bila lahko potencialno nevarna”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje