“DVK je postala talka neurejenega plačnega položaja sodnikov”

Slovenija 12. Jan 202414:43 0 komentarjev
Peter Golob
Predsednik DVK Peter Golob (Foto: Borut Živulović /Bobo)

Neurejen plačni položaj sodnikov in njihove stavkovne aktivnosti vzbujajo resno skrb za nemoteno izvedbo evropskih volitev, opozarja predsednik Državne volilne komisije Peter Golob. "Neprijetno me preseneča, da je DVK očitno postala talka neurejenega plačnega položaja sodnikov, tajnikov in njihovih namestnikov, ki skušajo svoje zahteve žal uveljavljati na plečih volitev in volilcev," je izpostavil v pismu premierju in ministrom, ki jih poziva k ureditvi razmer.

Na državni vrh se je s pismom obrnil predsednik Državne volilne komisije Peter Golob, ki opozarja, da neurejene plače sodnikov in njihove reakcije na to vzbujajo resno skrb za nemoteno izvedbo evropskih volitev. V dopisu, ki ga je naslovil na predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, predsednika vlade Roberta Goloba, ministra za javno upravo Franca Propsa in ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, je navedel, da ne dvomi v državotvorno držo sodnic in sodnikov, da pa je kot predsednik DVK dolžan opozoriti na situacijo in možne zaplete.

Po Golobovih besedah je v delo volilnih komisij vključenih 156 sodnikov. Iz sodniških vrst prihaja 20 predsednikov volilnih komisij volilnih enot in njihovih namestnikov, 88 predsednikov okrajnih volilnih komisij in 46 njihovih namestnikov ter predsednik DVK in njegova namestnica.

“Poleg tega smo v sredo prejeli odstopne izjave 29 tajnikov in namestnikov tajnikov dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij, ki delujejo pod okriljem Upravne enote Ljubljana,” je v zapisu navedel predsednik DVK. Kot je dodal, tajniki in namestniki v odstopnih izjavah niso navedli razlogov za svojo odločitev. “Razlog za to pa je po nekaterih informacijah preobremenjenost zaposlenih z delom na upravni enoti, ki ni vezano na volilna opravila,” je navedel Golob.

Predsednik volilne komisije je poudaril, da je Državna volilna komisija svoje obveznosti do vseh volilnih organov vselej izpolnila ter jim je bila vedno v strokovno oporo in pomoč. “Neprijetno me preseneča, da je DVK očitno postala ‘talka’ neurejenega plačnega položaja sodnikov, tajnikov in njihovih namestnikov, ki skušajo svoje zahteve žal uveljavljati na plečih volitev in volilcev,” je izpostavil Peter Golob.

Vse pristojne prosi, da preučijo situacijo in do začetka izvajanja volilnih opravil pred evropskimi volitvami uresničijo odločbo ustavnega sodišča. Predsednik DVK še prosi, da je tudi tajnikom in njihovim namestnikom omogočeno nemoteno izvajanje obveznosti v zvezi z volitvami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!