Za zdravstvo v prihodnjih 10 letih 2 milijardi evrov

Slovenija 29. Sep 202114:28 > 15:29 0 komentarjev
ZDRAVSTVO
Srdjan Zivulovic /BOBO

Poslanci so sprejeli zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu za prihodnjih 10 let. Zdravstvu bosta nemanjeni približno 2 milijardi evrov, vlagalo pa se bo tudi v izobraževanja novih kadrov, kamor se namenja 250 milijonov evrov.

Poslanci so z 68 glasovi za in dvema proti sprejeli zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v letih od 2021 do 2031. Zakon, ki ga je vložila vlada, za investicije namenja okoli dve milijardi evrov, med drugim za naložbe v univerzitetnih kliničnih centrih in izobraževalne ustanove na področju zdravstva.

763 milijonov za oba UKC, 557 milijonov za ostale bolnišnice

Kot je na današnji tretji obravnavi predloga zakona povedal minister za zdravje Janez Poklukar, so naložbe v naslednjih desetih letih predvidene na vseh treh ravneh zdravstvenega varstva. Za oba univerzitetna kliničnega centra je namenjenih 763 milijonov evrov, 557 milijonov evrov pa za razvoj in modernizacijo splošnih in negovalnih bolnišnic ter domov po celi Sloveniji.

“Za področje izobraževanja, izboljšanja in povečanja kapacitet fakultet namenjamo skupaj 250 milijonov evrov. Kar 200 milijonov evrov je namenjenih za sofinanciranje v izboljšavo infrastrukture na primarnem nivoju. To v povprečju pomeni tri milijone evrov na zdravstveni dom v Sloveniji,” je še dejal Poklukar.

Sredstva za zdravstveno dejavnost na primarni ravni so sicer povišali poslanci z dopolnili v parlamentarni proceduri, in sicer s 50 na 200 milijonov evrov.

Zakon so podprli poslanci SDS, Levice, NSi, SMC, SNS in nepovezani poslanci. Večinsko so zakon podprli tudi poslanci LMŠ, SD in DeSUS, poslanci SAB pa so se glasovanja vzdržali. Proti zakonu sta glasovala Robert Polnar iz poslanske skupine DeSUS in poslanec SD Franc Trček.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!