DZ potrjuje zakon za energetsko pomoč, gospodarska združenja nezadovoljna

Slovenija 16. Dec 202206:54 1 komentar
elektrika
Foto: PROFIMEDIA

Poslanci bodo danes potrjevali vladni predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki med drugim predvideva subvencioniranje cene elektrike in plina. Gospodarska združenja so nezadovoljna in bodo o tem spregovorila tudi na novinarski konferenci.

Poleg subvencioniranja cen elektrike, plina in pare zakonski predlog predvideva še shemi za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo s ciljem ohranjanja delovnih mest v primeru resnih težav z energetsko oskrbo ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. Ukrepi so ocenjeni na 1,2 milijarde evrov.

Čeprav vlada zagotavlja, da se bo s subvencioniranjem cena energetske oskrbe za podjetja občutno znižala, še posebej za energetsko intenzivna in za tista, ki bodo ob tem izvedla še ukrepe za varčevanje z energijo, in kljub temu so da so združenja zakonsko besedilo intenzivno usklajevala z vladnimi predstavniki, so v gospodarstvu nezadovoljni.

Cene elektrike za megavatno uro presegajo tudi 500 evrov

Poudarjajo namreč, da vladna uredba o zamejitvi cen elektrike za velike odjemalce, ki je spremljala sprejemanje zakonskega predloga, ni prinesla rezultatov, ki so jih v gospodarstvu pričakovali, saj da podjetja še danes prejemajo ponudbe za leto 2023, ki presegajo 500 evrov za megavatno uro. Tudi subvencionirana cena bo tako po opozorilih delodajalcev še vedno tudi do petkrat višja, kot jo plačujejo tuji tekmeci, vse to pa bo slovensko gospodarstvo postavilo v nekonkurenčen položaj in prineslo številne negativne posledice.

V gospodarstvu vztrajajo pri cenovni kapici za nakupe energije za leto 2023 in svarijo, da več kot 60 odstotkov podjetij zaradi visokih cen še nima sklenjenih pogodb za prihodnje leto. Na vladni strani medtem vztrajajo, da so predlagane rešitve maksimum tistega, kar omogoča evropska zakonodaja, in da je za resnejše znižanje samih tržnih cen elektrike in plina potreben dogovor o cenovni omejitvi na ravni EU. Ta se zaradi nesoglasij med članicami že tedne izmika.

Predstavniki najpomembnejših delodajalskih združenj bodo pred parlamentarno razpravo svoja opozorila predstavili tudi na novinarski konferenci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje