Edina ponudba na razpisu za odkup pšenice nedopustna

Gospodarstvo 31. Avg 202216:02 0 komentarjev
pšenica, zavod za blagovne rezerve
Aljaž Uršej/N1

Edina ponudba, ki jo je Zavod za blagovne rezerve RS prejel za razširjen odkup 40.000 ton pšenice letine 2022 za človeško prehrano, je nedopustna. Kot so pojasnili na zavodu, ponudnik ni predložil finančnega zavarovanja za resnost ponudbe, kar je bila obvezna zahteva. Zavod tako naročila ni oddal.

Zavod za blagovne rezerve je zaključil redne postopke pregleda prejete ponudbe za razširjen odkup pšenice letnika 2022, skladno z zakonom o javnem naročanju pa je ponudbo edinega ponudnika zavrnil, saj ta ni predložil zahtevanega finančnega zavarovanja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Naročilo, 19. julija objavljeno tudi v uradnem listu EU, se je nanašalo na nakup do 14.000 ton pšenice in do 26.000 ton pšenice z obveznostjo skladiščenja na območju Slovenije. Ocenjena skupna vrednost naročila brez DDV znaša 12,4 milijona evrov, in sicer prvega sklopa 4,2 milijona evrov in drugega sklopa 8,2 milijona evrov. Rok za oddajo ponudb se je iztekel 16. avgusta.

Na javno naročilo je prispela ena ponudba za drugi sklop, torej za nakup do 26.000 ton pšenice z obveznostjo skladiščenja na območju Slovenije za eno leto z možnostjo podaljšanja še za eno leto.

Odločitve o časovnici morebitne ponovitve razširjenega odkupa pšenice na zavodu še niso sprejeli. Kot so zatrdili, obstoječe zaloge pšenice v skladiščih zavoda zadoščajo večmesečni preskrbi Slovenije v primeru, da bi se zaradi izrednih okoliščin morale začeti sproščati državne blagovne rezerve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!